Jublar över nya miljonsumman

Biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby får ytterligare 1,8 miljoner kronor från Kulturrådet. Det är den högsta summan, som beviljas till kultursatsningar i Kalmar län.

10 juni 2019 17:41

Under en treårsperiod ska Kulturrådet fördela 70 miljoner kronor under rubriken "Stärkta bibliotek". En satsning som initierats av regeringen.

När den första fördelningen gjordes inför 2019 beviljades Hultsfreds kommun 1,8 miljoner kronor till ett integrationsprojekt, i partnerskap med Högsby.

Och nu har man fått samma positiva besked för nästkommande år. Biblioteken i Hultsfred, Virserum och Högsby får återigen 1,8 miljoner kronor. Vilket är mest i Kalmar län.

– Det är väldigt roligt, man kan ju inte ta något för givet, så vi är väldigt lättade och glada, säger Anna Lundberg, som är chef i båda kommunerna.

Det betyder att biblioteken kan fortsätta på den inslagna vägen ett år till, med bland annat Häng på bibblan, bokklubb och sagostund på arabiska. I projektet, som också fått namnet "Stärkta bibliotek", ingår också aktiviteter på SFI plus att man förstärkt inköp av medier, på fler språk än man haft tidigare.

Har satsningen resulterat i nya arbetstillfällen?

– Projektet har genererat fyra nya huvuden. Dels har vi anställt en arabisktalande och en person speciellt inriktad mot barn och unga. Plus att ordinarie personal gått in i projektet, så vi har anställt vikarier för dem.

Vad tror du är anledningen till att ni får samma stora summa igen?

– Kulturrådet vill gärna att man söker tillsammans, att man samarbetar som vi gör i två kommuner. Dessutom är nya svenskar en prioriterad grupp inom biblioteksverksamheten. Jag tror att man sett det som intressant, att vi vill satsa så tydligt på barn, unga och nya svenskar.

Har ni firat det här på något sätt?

– Nej, det har vi inte hunnit göra än. Men det ska vi, blir nog tårtkalas igen, säger Anna Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa