Klart för start för bygge av ny förskola

AB Hultsfreds Bostäder fick starttillstånd. Kommunstyrelsens arbetsutskott gav på tisdagen klartecken till att dra igång bygget.

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar om hur den nya förskolan i Hultsfred kommer att bli.

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar om hur den nya förskolan i Hultsfred kommer att bli.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-04-02 12:00

Det betyder att AB Hultsfreds Bostäder har fria händer att göra en beställning av storbygget. Skanska har tilldelats entreprenaden på bygget, och om det beslutet inte överklagas kan spaden sättas i jorden ganska snart. 

– Det handlar om satsning i storleksordningen 100 miljoner kronor, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Byggstarten kan bli nu i vår och om allt går som det är tänkt blir det klart i november 2021. 

Så kan inflyttningen ske på allvar efter jullovet 2022.

– Det känns som det är rätt tid att bygga nu, säger Rosander, nu fick vi in fyra anbud. För några år sedan fick vi böna och be om att få in ett.

Bygget av den nya förskolan har en totalbudget på 100 miljoner kronor. Och den ser ut att hålla, till och med lite marginal.

– Det är bra om det dyker upp något oförutsett, säger Rosander.

Med den här satsningen räknar barn- och utbildningsnämnden med att fylla på med välbehövliga barnomsorgsplatser och på så sätt kunna minska antalet tillfälliga platser i inhyrda moduler. Nämnden föreslår också att förskolan ska byggas enligt BASTA-kvaltié, det vill säga vara så miljövänlig och förstås barnvänlig, som möjligt.

AB Hultsfreds Bostäder som svarar för bygget, vill också utrusta den nya förskolan med solceller på taket som ett komplement.

Den nya förskolan, som ska ligga i ett skogsområde i Södra Ekeberg, i närheten av Hagadal Sportcentrum, kommer att få det fyndiga namnet Växthuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!