En sopstation stängs – en annan utökar

ÖSK avskaffar grovsopsinsamlingen. I stället letar man efter möjligheter till generösare öppettider på Kejsarkullens återvinningscentral.

Grovsopsinsamligen är avskaffad. Men ännu är inget klart om hur det blir. Annat än mer lördagsöppet på Kejsarkullen.

Grovsopsinsamligen är avskaffad. Men ännu är inget klart om hur det blir. Annat än mer lördagsöppet på Kejsarkullen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-05-22 21:30

Grovsopsinsamlingen har genom åren varit en bra service för kommuninvånarna. Men också en ständig källa till problem på många sätt, när "skattjägare" rotat igenom högarna och spridit ut skräpet som villaägarna så snyggt travat upp intill porten.

Vem minns inte skräpberget i Ekeberg, en brandfälla som fick räddningstjänsten att gå i taket för ett par år sedan.

– Det är också en följd av den förra grovsopsinsamlingen som inte fungerade, säger Åke Nilsson (KD) som sitter med i direktionen för Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK. Vi känner att vi måste göra något.

Grovsopsinsamlingen i höstas visade sig bli en ganska långdragen historia, på grund av sjukdomar och annat som gjorde att det drog ut på tiden.

– Den här insamlingen var en bra service för kommuninvånarna, säger Åke Nilsson, speciellt för de som inte kan ta sig till Kejsarkullen av olika skäl. Kanske kan det bli aktuellt att ställa ut containrar eller andra lösningar i en framtid.

I stället för den "portnära" insamlingen satsar man på mer lördagsöppet på Kejsarkullen, för att på så sätt underlätta för kommuninvånarna att bli av med sina grovsopor.

Just nu är dock Hultsfreds kommun så att säga mitt emellan två system. Det gamla är avvecklat och en utredning om framtiden är i full gång, och många nya idéer diskuteras.

Förslaget som diskuteras är att ha öppet, under perioden april till i oktober, och målet är att komma igång redan nu. Men för att komma igång snabbt krävs att man hyr in extrapersonal till Kejsarkullen.

I utredningen finns också tankar om att lösa personalsituationen på lördagarna genom att ta in en timvikare eller feriearbetare som kan hjälpa till på lördagarna. På sikt kan det också bli aktuellt att schemalägga den ordinarie personalen.

I en förlängning kan det dessutom bli aktuellt med självservice på återvinningscentralen. Ett förslag som provats i flera andra kommuner.

– Det fungerar så att man först får en liten utbildning, och sedan ett kort så att man kan komma in och sortera sitt avfall när som helst på dygnet, säger Åke Nilsson.

I Högsby kommun kommer däremot grovsopsinsamlingen att fortsätta ett tag till, men även där är avsikten att avskaffa den på sikt och öka öppettiderna på Kolserums avfallsanläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!