I dag blev det officiellt klart att Ankarsrums Die Casting räddas. Köpekontraktet är påskrivet och bläcket har torkat.

– Det finns en logik i köpet, säger vd Dan Nilsson, Ankarsrum är ett fint litet gjuteri med hög kompetens. Närheten till Hultsfred betyder också mycket.

Han ser framför sig ett nära samarbete mellan produktionsenheterna i Hultsfred och Ankarsrum. Inte minst som pressgjuteriet i Hultsfred växer så att det knakar.

– Det finns produkter i Hultsfred som vi kan lyfta över till Ankarsrum, säger han, lika väl som det finns produkter där som vi kan göra i Hultsfred.

Dan Nilsson är noga med att poängtera att koncernen kommer att fortsätta satsa på båda anläggningarna.

– När jag träffade de anställda vid gjuteriet i Ankarsrum fanns det en viss oro för att allt skulle flyttas över till Hultsfred, säger han. Men så är absolut inte fallet. De båda anläggningarna jobbar med helt olika tekniker. I Ankarsrum använder man sig av vakuumteknik och i Hultsfred är det pressgjutning.

– Vi har ambitionen att utveckla båda anläggningarna, säger Dan Nilsson, som ser ett samarbete mellan gjuterierna som en win-win-situation, där båda har mycket att vinna.

Det geografiska läget betyder också mycket för att IAC, International Aluminium Casting blev intresserade av Ankarsrumsfabriken.

– Jag har kollat och det är faktiskt inte mer än 37 minuters körtid emellan, säger Dan Nilsson.

Och det är bra väg dessutom...

Läget blir dessutom än bättre eftersom man har en av ina storkunder i Oskarshamn. Scanias fabrik ligger ju heller inte så långt bort och korta transporter är effektiva.

Genom köpet av Ankarsrum skriver koncernen också in sig i svensk industrihistoria, bruket här startades redan 1655. Det imponerar.

– Och vi har ambitionen att föra den stafettpinnen vidare, säger Dan Nilsson. Det känns roligt att behålla industriproduktionen kvar i Sverige.

IAC har sitt huvudkontor och en produktionsanläggning i Eskilstuna, även det en stad med stolta industritraditioner. Dessutom har man produktion i Hultsfred och i Estländska Tartu.

– Men Hultsfred är den största, med sina 70 anställda, säger Dan Nilsson. Sedan är vi 50 anställda i Eskilstuna och lika många i Tartu. Och nu blir vi 40 till i Ankarsrum. I alla fall till att börja med.

Det var 2014 som IAC köpte anläggningen i Hultsfred, tidigare Gjutal, av Finnveden och sedan dess har pressgjuteriet vuxit saka men säkert genom åren.