Rättegången mot sammanlagt åtta män har pågått vid Växjö Tingsrätt under 28 dagar. Sju bulgariska män, en 60-åring, hans tre söner, två av hans barnbarn och en medhjälpare till familjen, är alla åtalade för människohandel. Plus att en man från Hultsfred misstänks för medhjälp till människohandel. Samtliga åtta nekar till brott.

Åklagaren Måns Biörklund menar att ett 40-tal bulgarer är offer för människohandeln, varav 13 ingår i åtalet. En av dem ska ha befunnit sig i Sverige för att tigga under 670 dagar, visar det 3 000 sidor tjocka förundersökningsprotokollet. Han är också en av dem som lämnat ett skadeståndsanspråk på 127 000 kronor för kränkning och ersättning för pengar han säger sig ha tiggt ihop.

– Den behandling han utsatts för har varit både förnedrande och skändlig, och varit riktad mot någon som haft svårigheter att värja sin personliga integritet, säger mannens advokat Jan-Olof Fält, som företräder ytterligare fem av målsägarna.

Åklagaren yrkar på fängelse i minst sju år för en av de åtalade männen och minst sex års fängelse för tre av dem. För två av männen, som är yngre, yrkas på fängelse i tre respektive fem år och medhjälparen bör få minst tre års fängelse, enligt advokaten. Mannen från Hultsfred, som haft bulgarerna boende hos sig, bör enligt åklagaren dömas till villkorlig dom och samhällstjänst.

Rätten meddelade att samtliga sju som åtalas för människohandel ska kvarstanna i häktet. Åklagaren har inte längre tillstånd att meddela beslut om restriktioner.

Dom meddelas senast den 19 december.