"Kunskap ska vara roligt"

De vill inspirera till att samla på sig kunskap. Är det svårt att förstå, underlättar det att prata samma språk. En gång i veckan kommer fyra elever från gymnasiet till Prolympia, för att hjälpa till med studierna. Satsningen har fått namnet Kunskapsfest.

Ett 30-tal elever i årskurs sex till nio samlas varje vecka när det är Kunskapsfest.

Ett 30-tal elever i årskurs sex till nio samlas varje vecka när det är Kunskapsfest.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-10-09 21:00

– Vi har valt det namnet för vi vill att kunskap ska vara roligt, säger Omar Alhalar. Har man roligt är det lättare att lära sig saker.

Personligen gillade han inte skolan när han var lika gammal som dem han undervisar här i NO-salen på Prolympia. Han var inte intresserad av att plugga och gillade inte skolan. Men hans mentor Robert Westin, rektor på Hultsfreds Gymnasium, fick honom på andra tankar.

– Han gav mig en annan bild av skolan, han lyckades väcka ett intresse för kunskap – det är den känslan jag vill sprida här på Prolympia. Det känns jätteroligt att kunna hjälpa till, säger Omar och vänder sin uppmärksamhet till Talal Ghalyon, som pluggar negativa tal.

Sedan några veckor tillbaka har alla elever i årskurs sex till nio chansen att få läxhjälp utanför ordinarie skoltid. Kanske behöver man hjälp med en läxa, andra vill träna lite extra inför ett stundande prov eller så har man kanske halkat efter av någon anledning. Så ämnena varierar utifrån behoven. Just i dag pluggas det mycket matte.

– Vi börjar varje kunskapsfest med lite mellanmål, inte bara för att eleverna ska få ny energi utan på så sätt har eleverna både ett kunskapsmässigt och socialt utbyte av varandra, säger kurator Cassandra Klettner, som sköter den här satsningen tillsammans med Alaa Al Saadi, resurs på skolan. Syftena är flera: vi stärker samarbetet med Hultsfreds Gymnasium, våra elever kan få hjälp på sitt eget hemspråk, det skapar bättre integration och eleverna från gymnasiet blir förebilder för våra elever, tillägger Cassandra och utvecklar sina tankar:

– Eleverna från gymnasiet har gått samma väg som våra elever när det gäller att hämta in kunskap, de visar att det går att klara skolan. De skapar ett hopp.

Intresset var stort redan från start. Ett 30-tal elever på Prolympia tar varje vecka chansen att plugga tillsammans med Omar Alhalar, Zuhir Matar, Nour Abu Shosha och Brexam Georgos.

– Kunskapsfesten är jättebra, säger Duaa Alnabulsi. Om det är något jag inte förstår på svenska, kan de förklara på arabiska också. Det har hjälpt mig mycket.

Zahraa Deab är lika positiv hon.

– Jag lär mig mer här än i klassrummet, säger hon. Fast det är bättre att försöka på svenska först, men om man inte förstår då är det bra att prata samma språk.

Zuhir Matar hjälper Ibrahim och hans kompisar med matematiken.
Zuhir Matar hjälper Ibrahim och hans kompisar med matematiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!