Kursen hade bönor och ärtor som bas

Kockarna vid skolor och förskolor i Hultsfred ägnade en god del av sportlovet åt att lära sig mer om att laga vegetariskt från grunden.

Ida-Maria Olsson och Angelica Isacsson i full färd med att steka plättar.

Ida-Maria Olsson och Angelica Isacsson i full färd med att steka plättar.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2020-02-27 16:30

Med ärtor och framförallt olika bönor som basvara fick de råd och tips om hur man kan utveckla den vegetariska matsedeln och skapa egna vegetariska maträtter från grunden. Något som lär komma att märkas i matsalarna framöver.

– Vi utgick från torkade bönor och ärter, säger Annie Hermansson som är enhetschef för skolköken, och var med och tog del av tipsen. Sedan gjorde vi både biffar och annat.

Tanken med den här utbildningen är att kockarna ska kunna skapa större variation på det vegetariska utbudet, som finns. Och laga maten från grunden.

– I dag köper vi in det mesta färdigt, säger Annie Hermansson. Men i framtiden kommer vi att laga mer själva.

Det blir lite mer extrajobb i köket, erkänner hon, men det mesta gör sig ändå själv. Det kräver bara lite framförhållning.

– Man får lägga de torkade bönorna i blöt över natten och sedan koka av dem i ugnen morgonen efter, säger Annie Hermansson. Det var många bra tips och knep som vi fick lära oss.

Det vegetariska alternativet blir alltmer efterfrågat på skolor och förskolor. Inte minst klimatdebatten har fått genomslag.

– Så vi måste hänga med i utvecklingen, säger Annie Hermansson. Det är viktigt.

Ett annat inslag i utbildningen, med bäring på just klimatdebatten var några tips att minska matsvinnet och ta tillvara på resterna.

Som till exempel att använda överblivna grönsaker och baka in i bröd. Exempelvis om det blir rårivna morötter över.

Cecilia Staxsjö och Gunnel Krees jobbar för fullt med att skapa vegetariska läckerheter.
Cecilia Staxsjö och Gunnel Krees jobbar för fullt med att skapa vegetariska läckerheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!