Lärare anmäls efter SD-kommentar

En pappa till en elev på Albäcksskolan kritiserar en lärare som uttalat sig om att Sverigedemokraterna är rasistiskt och nazistiskt. "Läraren ska inte offentliggöra sina egna åsikter för eleverna", säger pappan som nu gått vidare till Skolinspektionen.

16 oktober 2018 18:00

En åtgärd som skolans rektor Karolina Karlsson välkomnar:

– Man ska använda de kanaler som finns. Så vill han ha en rättslig prövning, har han gått rätt väg.

Pappan tycker att läraren har uttalat sig personligt om Sverigedemokraterna. Vid ett tillfälle har hen också blivit inspelad under lektionstid. Vi har tagit del av en inspelning där läraren bland annat säger att "Sverigedemokraterna är ett parti som är rasistiskt och nazistiskt. Om man ändå väljer att rösta på ett parti som är rasistiskt och nazistiskt är det mycket man inte förstått."

– Jag tycker det är direkt olämpligt, skolan ska vara neutral. Läraren får tycka vad den vill och kan prata om det vid köksbordet, men inte inför eleverna. Så jag tog upp det med rektorn och hade hoppats på att få en ursäkt. Men rektorn tyckte inte läraren gjort något fel.

När pappan inte fick någon respons hos Karolina Karlsson gjorde han en anmälan till Skolinspektionen, för att se om han får medhåll, att läraren varit personlig i sitt uttalande.

– Vi har haft en dialog med pappan och jobbat med det internt, säger Karolina Karlsson. Det vi kommit fram till är att uttalandet är taget ur ett sammanhang. Så när jag fick hela bilden klar för mig stöttar jag läraren.

Tidningen har sökt läraren, utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa