Vid socialnämndens senaste sammanträde fick ledamöterna en redovisning från Robert Andersson på arbetsmarknads- och integrationsenheten.

Han konstaterar att sommarens satsning i stort sett blev lyckad. Inte minst när det gäller företag som ställt upp och erbjudit feriepraktik.

– Det är åtta företag som är med, säger Per-Inge Pettersson, ordförande i nämnden. Varav fem är helt nya.

Artikelbild

| Feriejobben erbjuds främst 16-åringar och anpassas efter ungdomarnas behov.

Det är som sagt tredje året som man nu kan erbjuda feriepraktik även i privata företag. Det blir möjligt, eftersom sparbankerna i Virserum och i Lönneberga-Tuna- Vena är med och finansierar det hela.

– Vi kan inte använda skattepengar till att finansiera jobb i privata företag, säger Per-inge Pettersson. Men på det här viset går det bra.

Nämndens andre vice ordförande, Johnny Bengtsson, är också positiv till satsningen och ser vikten av att ungdomarna får den här möjligheten.

– De står ju precis och ska välja utbildning på gymnasiet, säger han och då kan det här ge värdefull erfarenhet. Det blir också en förberedelse för vuxenlivet.

Totalt har satsningen kostat 1,1 miljoner kronor, men budgeten har gått ihop med hjälp från arbetsförmedlingen och de båda sparbankerna.

I första hand vänder man sig till 16-åringar, men man fyller på med 17- och 18-åringar om det finns platser kvar, eller om ungdomarna har särskilda behov.

– Alla platserna är dessutom utifrån ungdomarnas egna behov, säger Per-Inge Pettersson.