Lyfter fram djuren i politiken

För att han inte bara älskar djur, utan lyfter upp djurskyddsfrågorna på den politiska agendan tilldelas Marcus Oscarsson, TV4:s politiske kommentator och bördig från Odensås utanför Virserum, Djurskyddspriset 2019.

14 maj 2019 06:00

Bakom det här priset står Djurskyddet i Sverige som uppmuntrar Marcus Oscarsson, för att han visar att djurskyddsfrågor är politiska frågor.

– Det känns jätteroligt att ha fått det här priset och det gör mig väldigt glad, kommenterar Marcus Oscarsson.

Åsa Hagelstedt är generalsekreterare på Djurskyddet i Sverige:

"Det är många väljare som är otroligt engagerade i djurskyddsfrågor, men det har tyvärr inte så hög status bland politiker eller politiska kommentatorer. Men Marcus Oscarsson är på väg att ändra det", sa hon när hon presenterade vinnaren av priset på TV4 Nyhetsmorgon.

Marcus Oscarsson säger sig älska alla djur och egna hunden Leo, en Bodeguero, som är ganska lik dansk-svensk gårdshund, får till och med sitta med vid frukostbordet och äta pannkakor.

– Han är lite väl bortskämd, säger han och skrattar. Han tycker om pannkakor med sylt och grädde, men inte regn så jag får hålla paraplyet över honom.

– Det är helt enkelt för att jag älskar hundar – och andra djur. Allt från hundar och katter till elefanter, delfiner och fåglar, ja alla djur i hela världen bör behandlas med omtanke och värme och därför är det fint att se att allt fler engagerar sig och vill jobba för att djuren ska få det bättre. Inte bara i Sverige utan i hela världen.

Inför EU-valet lyfter Åsa Hagelstedt upp djurtransporterna som den absolut viktigaste frågan.

"Det är fruktansvärt hur djur far illa i långa och vidriga transporter i EU. Jag hoppas vi får en ändring på det".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam