Hemlig avlyssning bakom polisens knarktillslag

I flera månader spanade polisen på 45-åringen med hjälp av hemlig avlyssning och hemlig kameraövervakning. När polisen slog till hittades nära fem kilo knark nergrävt i Hultsfred och 1,5 kilo i en bil i Mariannelund.

Polisen stoppade en bil i Mariannelund och under passagerarstolen låg ett paket med nästan 1,5 kilo narkotika.

Polisen stoppade en bil i Mariannelund och under passagerarstolen låg ett paket med nästan 1,5 kilo narkotika.

Foto: Polisen

Hultsfred/Mariannelund2023-08-02 05:00
undefined
45-åringen talar med en person i telefon samtidigt som han pekar till 60-åringen hur han ska ställa sig på parkeringen kort innan knarkpaktet flyttas från den ena till den andra bilen. Att polisens spanare fotograferar hela händelseförloppet har de inte en aning om. Båda männen nekar till brott.

45-åringen som misstänks ha en central roll i en knarkhärva med förgreningar i Kalmar och Jönköpings län, ställs nästa vecka inför Kalmar tingsrätt åtalad för grovt narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden. Han riskerar fängelse i upp till sju år och utvisning ur landet. Själv nekar han till alla anklagelser. Det framgår i förundersökningsprotokollet.

Där framgår också att polisen redan i november i fjol var så intresserade av 45-åringens förehavanden att man inledde ett spaningsarbete med hjälp av hemlig övervakning av mannens elektroniska kommunikation. I januari i år utökades de hemliga spaningsinsatserna även med avlyssning av mannens telefon och plus att polisen satte in hemlig kameraövervakning. Under april och fram till att mannen greps den 9 maj avlyssnade polisen även kupén i 45-åringens bil.

Samtidigt har även en annan bil spelat en väsentlig roll i narkotikaförsäljningen. Det rör sig om en tyskregistrerad bil som i flera månader stått på en parkering i Hultsfred. Polisen har upptäckt att bakdörrarna på bilen har manipulerats på insidan för att tillfälligt kunna förvara knarkpaket där.

undefined
Polisens smygtagna bild visar hur den misstänkte 45-åringen går med ett knarkpaket från den tyskregistrerade bilen och lägger in det i 60-åringens bil på en parkering i Hultsfred.

I slutet av april i år fotograferar polisens spanare när 45-åringen och en yngre man parkerar intill och lägger in något i den aktuella bilen. Ett par timmar senare kommer en 60-åring i bil och stannar intill 45-åringen som talade i mobiltelefon på parkeringen. Polisens bildserie visar hur 45-åringen hämtar ett paket i den tyskregistrerade bilen och lägger in det bak i 60-åringens bil som sen kör snabbt därifrån igen.

När 60-åringen kör genom Mariannelund slår polisen till. Under passagerarsätet hittar polisen ett paket som visar sig innehålla nära 1,5 kilo hasch.

60-åringen nekar till all kännedom om paketet och innehållet. Han säger att han bara hjälp en bekant från Nässjö att lämna 20 000 kronor till en för honom okänd person på en adress i Hultsfred.

undefined
Polisen stoppade en bil i Mariannelund och under passagerarstolen låg ett paket med nästan 1,5 kilo narkotika.

Det uppstår oro i organisationen över att kuriren aldrig kom fram. 45-åringen tror dock inte att han tagits av polisen. I ett avlyssnat telefonsamtal samma dag som gripandet säger han att han kort före kuriren skickat en annan person i bil för att sondera efter poliskontroller och då var kusten klar. Dagen efter inser han att 60-åringen förmodligen åkt fast och upplyser en okänd person i telefon att det behövs en ny mer pålitlig kurir.

När flera polisbilar dök upp i området i Hultsfred den 1 maj fick han kalla fötter och ville gömma knarket som fanns kvar.

I ett avlyssnat telefonsamtal mellan 45-åringen och två andra personer pratas det om att gräva ner "saker". 45-åringen anger hur "sakerna" ska förpackas: "Det ska vara fem där och fem där..."

Han pratar även om olika vikter under samtalet. Allt enligt förundersökningsprotokollet.

undefined
En av polisens hundpatruller hittade i början av maj närmare fem kilo hasch nergrävt i ett skogsparti i Hultsfred.

Den 4 maj hittade polisens hundekipage cirka fem kilo hasch nergrävt i ett mindre skogsområde i Hultsfred. 

Den 9 maj grips 45-åringen och häktas några dagar senare.

I förhören nekar han till all befattning med narkotika. Han säger att den avlyssnade telefonen inte är hans och att han inte vet var den kommer ifrån. 

Han säger att den tyska bilen tillhör en bekant och att det var denne som bad honom lämna över ett paket som innehöll bildelar till 60-åringen. Att han skulle ha talat med andra om att gräva ner något vill han heller inte kännas vid alls.

Värdet på cirka 6,3 kilo hasch ligger runt 800 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!