Miljonsatsningen: Bygger ut butiken

"Vi kände att den gamla gårdsbutiken var för liten. För att kunna fortsätta utvecklas var vi tvungna att bygga ut", säger Patrik Axelsson som driver gården.

Louise Axelsson har varit projektledare för ombyggnaden i butiken och hon presenterar dessutom potatisvåfflan, gårdens specialare.

Louise Axelsson har varit projektledare för ombyggnaden i butiken och hon presenterar dessutom potatisvåfflan, gårdens specialare.

Foto: OLOF CARLSON

Stora Aby2019-07-10 18:00

Nu är den senaste i raden av storsatsningar på Kronogården i Stora Aby färdig och en helt ny gårdsbutik, med tillhörande servering och kök står klar.

Samtidigt som jobbet med att förvandla det gamla caféet till matstudio och konferenslokal är inne på slutspurten.

Gården satsar miljonbelopp på den här utbyggnaden. Den exakta summan vill Patrik Axelsson dock behålla för sig själv.

Det är mycket pengar som satsas, tror du att det är en investering som kommer att löna sig?

– Självklart, säger Patrik Axelsson, annars hade jag inte gjort den. Ända sedan vi startade gårdsbutiken 1997 har vi sett en ökning varje år och nu och jag ser att det finns ännu mer utvecklingsmöjligheter. Men det är klart att det är en risk vi tar.

– Vi ligger dessutom redan över årets försäljningsbudget.

Sedan förut har gårdsbutiken haft 2,5 årsanställda, och efter att den nya varit öppen i en månads tid, har ytterligare en person anställts.

– Och det kan bli aktuellt med ytterligare en, säger Patrik Axelsson.

Men så här års är det betydligt fler som jobbar i butiken.

– Det är väldigt många ungdomar som haft sitt första jobb här hos oss, säger han, jag vet inte på rak arm hur många. Men det är väldigt stimulerande att möta så många unga.

Just det här med fler jobb på landsbygden är en viktig del i satsningen.

– Vi har fått ett bidrag på 20 procent av byggkostnaden i landsbygdsstöd för att skapa arbetstillfälle, säger Patrik Axelsson.

Louise Axelsson har varit projektledare för den här satsningen och hon berättat att gårdsbutiken blivit tre gånger så stor som den gamla.

– Dessutom har vi byggt till ett kök och diskrum, säger hon. Plus att vi flyttat in serveringen till butiken.

Vilket i sin tur frigjort utrymme i det gamla caféet, där det ska bli matstudio, konferens och utbildningslokal.

Utbildning är en kommande satsning på gården. Om matlagning i allmänhet och potatis i synnerhet.

– Att sprida kunskap om potatis är vår mission, säger Patrik Axelsson. Vi odlar 16 olika sorters potatis här på gården och vi vill sprida kunskap om att det finns mer än bara fast och mjölig.

En annan nyhet på gården är att man i år för första gången kan öppna sina sina odlingstunnlar för självplockning av hallon. Vilken dag som helst nu, ska de vara mogna. Och när nu jordgubbarna sjunger på sista versen, så att säga, blir hallonen en bra förlängning av säsongen.

Nästan klara, konstaterar Patrik Axelsson. Vilken dag som helst nu kan självplockning av hallon komma igång.
Nästan klara, konstaterar Patrik Axelsson. Vilken dag som helst nu kan självplockning av hallon komma igång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!