"Min man Niklas blev min fru Nathalie"

Niklas dolde länge hemligheten, att han ville leva som kvinna. Stundtals kände han sig enormt ensam, tills han lättade sitt hjärta för både fru och barn. "Min man Niklas blev min fru Nathalie", säger Mia Åhlund.

"Man slutar inte älska en person man tycker så mycket om", säger Mia Åhlund th och kramar om sin fru Nathalie.

"Man slutar inte älska en person man tycker så mycket om", säger Mia Åhlund th och kramar om sin fru Nathalie.

Foto: Privat

Hultsfred2018-11-25 20:00

Precis så självklart och enkelt var det för Mia, att acceptera att Niklas ville leva som kvinna. Niklas själv däremot, han fruktade det värsta.

– Klart jag var orolig för följderna av mitt avslöjande, att jag gillade att gå i kvinnokläder, att jag alltid fascinerats av kvinnan och ville leva som kvinna. Det var ju inte bara mig det handlade om, utan det fanns en fru och tre barn att ta hänsyn till, säger Nathalie och fortsätter:

– Men jag hade levt med en massa lögner så länge, egentligen ända sedan barndomen. Mia visste ingenting, utan det här var något jag brottades med själv. Till slut kommer man till ett vägskäl, där man måste gå åt ena eller andra hållet. Det fick bära eller brista.

Nathalie och Mia Åhlund bor strax utanför Kalmar. På tisdag kommer de till Hultsfred och Tisdagar på Valhall för att berätta om den omtumlande livsresa de gjort tillsammans och som inneburit stora känslor av sorg, skuld, lättnad och glädje. Inte minst mellan åren 2012 till 2016 då Niklas blev Nathalie. (Under tisdagen blev dock föreställningen inställd.)

– Niklas hade aldrig kunnat ställa sig upp och prata inför ens tio personer. Men som Nathalie är jag trygg och om någon frågar oss ställer vi upp och pratar om vår resa offentligt. Det är inget vi gör ofta, utan det har bara hänt fem-sex gånger, så Hultsfred kan känna sig utvalt.

De är inte sparsamma med detaljer, utan har valt att vara öppna och dela med sig i hopp om att kunna vara ett stöd, om andra behöver en språngbräda för att våga ta steget.

– Vi vill visa att det går, att det är möjligt att göra en sådan här förändring, säger Nathalie som brukar beskriva det som att hon levde som en clown, hon var aldrig sig själv under åren som Niklas.

I min bekantskapskrets, med likasinnade, var det stor skepsis. "Det går aldrig att implementera i en håla som Kalmar, du kommer att splittra hela din familj", var deras farhågor.

Men det gick. Visst det går inte att förneka att det blev en stor omställning för alla i omgivningen – familj, vänner och arbetskamrater. Men särskilt Mia tog det lugnt, med kommentaren "var det bara det".

– Men det är viktigt att påpeka för alla, det är ingen enkel resa att göra. Däremot en lärorik. Att göra den själv hade varit ännu svårare, jag har haft turen och glädjen att göra den tillsammans med både Mia, tre barn, sju barnbarn och två bonus-barnbarn, säger Nathalie med en märkbar tacksamhet i rösten.

– Vi har varit ihop sedan i sjuan, vi gifte oss när vi var 20 och fick vårt första barn samma år, inflikar Mia. Man slutar inte älska en person som man tycker så mycket om. Banden mellan oss är så starka, så istället förnyade vi våra löften till varandra för ett år sedan. Då blev min man min fru.

På tisdag kommer Nathalie och Mia Åhlund till Hultsfred för att berätta om sin omtumlande livsresa de gjort tillsammans och som inneburit stora känslor av sorg, skuld, lättnad och glädje.
På tisdag kommer Nathalie och Mia Åhlund till Hultsfred för att berätta om sin omtumlande livsresa de gjort tillsammans och som inneburit stora känslor av sorg, skuld, lättnad och glädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!