Minns tårarna – när han berättade

Det är 20 år sedan beskedet, att batteritillverkningen skulle upphöra i Hultsfred. Det geografiska läget bidrog till att 155 anställda varslades om uppsägning. Med nedläggningen av Hawker försvann en av kommunens största arbetsgivare.

Vimmerby Tidning den 13 februari 1999.

Vimmerby Tidning den 13 februari 1999.

Foto:

Hultsfred2019-02-13 18:01

– Det kom verkligen som en chock, säger dåvarande platschefen Christer Sandahl. Vi var ett blomstrande företag som gick jättebra. Det fanns fem fabriker i Europa, vi levererade bäst resultat.

– Nedläggningen var istället ett strategiskt beslut. Jag hade inte mycket att göra vid förhandlingsbordet, när vi låg fel geografiskt. Det skulle inte längre finnas någon fabrik i Norden, utan man satsade på Tyskland, England och Polen, dit merparten av våra inventarier skickades.

Christer Sandahl minns den 12 februari 1999 väl. Det var han som meddelade det ödesdigra beslutet, som kostade 155 personer jobbet. Då hade han tvingats bära på vetskapen på egen hand i två månader, innan han kunde föra det vidare till sin personal.

– Det var verkligen tryckt stämning i lokalen, när beslutet avslöjades. Tårarna trillade på vissa, det var riktigt deppigt.

Han minns att han beundrade att fabriken fungerade in i det sista. Folk ställde upp och bidrog ända fram till nedläggningen. Arbetsmoralen var hög, och ryktet om att personalen var professionell fick effekt.

– Tack vare bra kompetens hittade folk andra jobb snabbt. Det var glädjande, säger Christer Sandahl.

Kvar blev ett 15-tal personer som i huvudsak jobbade med montering av truckbatterier och teknisk support i en lokal på Storgatan. Sedan 2015 är det bara administrativ verksamhet och teknisk support kvar, under företagsnamnet Enersys, med kontor på Nytorpsvägen. Tre jobbar där idag.

Samtidigt pågår saneringen efter den stora batterifabriken. Byggnaderna är rivna och upphandlingen av grävjobbet planeras för fullt.

– Undersökningarna visar att det finns ganska mycket blyföroreningar, säger kommunchef Lars-Erik Rönnlund, som engagera sig hårt i arbetet med att få till den här saneringen, eftersom industrimarken ligger på en mycket viktig dricksvattenreservoar.

– Men läget är ändå bättre än befarat, säger han, föroreningarna har inte gått på djupet vad vi vet.

Man planerar för att schakta bort ganska stora mänger grus från området. En del av detta, kan komma att användas för att täcka in den gamla delen av Kejsarkullen.

Tidsplanen för saneringsarbetet håller så här långt, berättar Rönnlund, någon gång i mars ska det vara klart med upphandlingen och hela projektet ska kunna avslutas någon gång fram mot jul.

– Om vi inte stöter på något oväntat alltså, det vet man aldrig.

Nutid. I dag pågår saneringen efter den stora batterifabriken för fullt.
Nutid. I dag pågår saneringen efter den stora batterifabriken för fullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!