Nära 250 fler brott under 2018

Förra året anmäldes nära 250 fler brott i Hultsfreds kommun än året före. Det är en ökning med 18 procent. Stölder och bedrägerier ökar mest medan våldsbrotten minskar.

En stor del av centrala Virserum spärrades av i samband händelsen och polisens brottsplatsundersökning.

En stor del av centrala Virserum spärrades av i samband händelsen och polisens brottsplatsundersökning.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfred2019-01-17 06:00

Det framgår av färsk statistik polisen tagit fram över brottsutvecklingen i kommunen. Totalt anmäldes 1 592 brott under 2018. Det är 249 fler än 2017 då det anmäldes 1 343 brott totalt.

– Vi har haft några grova våldsbrott, men totalt har våldsbrotten minskat med drygt 40 brott, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Hultsfred och Vimmerby kommuner.

Totalt har antalet våldsbrott minskat från 260 till 222 i fjol. Det är en minskning på nära 15 procent. I kategorin våldsbrott räknas alla typer av våld in oavsett om de inträffat i offentlig miljö eller bakom stängda dörrar i ett hem.

Våldsbrotten står för 14 procent av alla brott i kommunen.

Bedrägerier är ett av de brott som ökat mest med 85 fler anmälda brott ifjol än året före. Det är mer än en fördubbling mot 2017.

– Det är svårt att se någon tydlig förklaring till den utvecklingen, säger Håkan Karlsson.

Även stöldbrotten har ökat med 80 fler brott från 320 till 402, vilket innebär en ökning med ungefär 25 procent. Stöldbrott av det här slaget, ofta genom inbrott i källare, fritidshus eller något annat, är det vanligaste brottet och står för var fjärde anmält brott totalt sett. I det räknas inte butiksstölder in, men också de har mer än fördubblats, från 19 till 44 anmälda butiksstölder.

– Vi har haft en kampanj för att förmå butiksägare att anmäla alla butiksstölder som upptäcks oavsett varans värde, i annat fall har inte stölden hänt, rent statistiskt, säger Håkan Karlsson.

Narkotikabrotten har nästan fördubblats från 33 till 63 jämfört med 2017 och trafikbrotten har ökat från 224 till 269. Det är en ökning med 20 procent.

Här ser Håkan Karlsson en tydlig förklaring.

– Ökad närvaro av polis. Det här är brott som förutsätter att polis är på plats och ingriper när de sker. Med tanke på att vi nu har fler poliser stationerade i Hultsfred kommer säkert den här brottstypen fortsätta att öka och det ser vi som positivt, det finns ett stort mörkertal, säger han.

Det finns ingen uppgift i den här statistiken som visar i vilken utsträckning polisen klarar upp brotten.

– Nej, men de brott vi har svårast att klara upp är stöldbrott genom inbrott. Vid exempelvis inbrott i fritidshus är det ofta lång brottstid. Många fritidshus i kommunen har utländska ägare som kanske inte är på plats så ofta. Det är också ofta få spår att jobba vidare med.

Håkan Karlsson är kommunpolis i Hultsfreds kommun.
Håkan Karlsson är kommunpolis i Hultsfreds kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!