Nu är trygghetsboendet invigt och klart

Gunnar Andersson var först in i de nya trygghetslägenheterna vid Ekliden i Virserum. Vid det här laget har han funnit sig väl tillrätta.

Gunnar Andersson var snabb med att tinga en av de nya trygghetslägenheterna och han var först att flytta in. Efter en vecka trivs han alldeles utmärkt i den stora, ljusa tvåan.

Gunnar Andersson var snabb med att tinga en av de nya trygghetslägenheterna och han var först att flytta in. Efter en vecka trivs han alldeles utmärkt i den stora, ljusa tvåan.

Foto: OLOF CARLSON

Virserum2019-12-12 18:00

– Jag har börjat trivas riktigt bra, här har blivit riktigt bra,  säger han, men det är fortfarande lite kvar att göra innan det blir riktigt färdigt.

Men så är det ett omfattande projekt som genomförts. Sju nya trygghetslägenheter har byggts. Två på tre rum och fem tvåor. Samtliga är redan uthyrda.

Gunnar Andersson läste i tidningen om att bygget var på gång vid Ekliden och tvekade inte. Han ringde och anmälde sig direkt. Redan innan någon kölista hade hunnit göras. Så han fick välja först och tog en hörnlägenhet.

– Det är en tvåa på 66 kvadratmeter, säger Gunnar och visar oss runt i lägenheten, som har en stor, öppen planlösning där vardagsrummet och det toppmoderna köket flyter ihop till en enhet. 

Det är naturligtvis ett stort beslut att ta, att sälja huset och flytta till en lägenhet.

– Jag flyttade in i huset 1956, så jag har hunnit samla på mig en massa grejer genom åren. Det mesta har inte fått följa med i flytten, men favoritmöblerna är med.

–  Så jag känner mig riktigt hemma här, säger han.

Nu är det nya trygghetsboendet så gott som klart och invigt med ett stort kalas dessutom. Kommunalrådet Lars Rosander i egenskap av ordförande i den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga hem fick klippa det gröna bandet och det blev högtidstal från både socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) och andre vice ordförande Jonny Bengtsson (S).

Det är Hultsfreds Trygga hem som tillsammans med Riksbyggen svarat för byggnationen. Föreningen tar ju över alla äldreboenden i kommunen och det är en omfattande satsning som ska göras. Näst i tur står en utbyggnad av Hemgården i Målilla och därefter är det Lindgårdens tur.

De här trygghetslägenheterna är den första etappen av utbyggnaden som blir klar. Det speciella här är att de ligger i nära anslutning till Ekliden, som är ett särskilt boende.

–  Vi har väldigt goda erfarenheter av lägenheter som ligger i anslutning till särskilt boende, säger Per-Inge Pettersson, det gör att de boende får tillgång till exempelvis matsalen, och till samlingslokaler. 

Här i Virserum handlar det om på sin höjd 25 meter.

Men smakar det så kostar det. Notan till Hultsfreds Trygga Hem blir 18,9 miljoner kronor. Plus ytterligare en miljon för yttre arbeten. Och för den nya entré till Ekliden som byggts. Och förstås för upprustningen av vinterträdgården, som med värme och mer isolering blir mer användbar.

Ordförande i Hultsfreds Trygga Hem, Lars Rosander klippte det gröna bandet och förklarade nysatsningen för invigd.
Ordförande i Hultsfreds Trygga Hem, Lars Rosander klippte det gröna bandet och förklarade nysatsningen för invigd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!