Nu bryts kyrkgolvet upp bit för bit

Nu är arbetet påbörjat med att byta ut bjälklag och golv i Lönneberga kyrka. Bit för bit bryts bräderna upp, för att komma åt fukt och hussvamp.

Många lass med kärran blir det.

Många lass med kärran blir det.

Foto: Charlotte Madestam

Lönneberga2019-01-25 06:00

Det är det största, mest tidskrävande och kostsamma renoveringsprojekt som fått klartecken inom församlingarna i Aspelands pastorat.

– Det känns riktigt bra att vi äntligen är igång. Det har varit en lång och segdragen historia, säger Jörgen Petersson, fastighetsansvarig inom pastoratet.

I veckan kom containrarna på plats, som vittnar om att arbetet med att byta bjälklag och trägolv har påbörjats. Nu ska de problem man har med fukt från marken åtgärdas. Under en del av kyrkan har dessutom hussvamp påträffats.

– Hussvampen finns främst i den främre delen av kyrkan, kring koret och i den tillbyggda sakristian, säger Jörgen Petersson.

Tanken från början var egentligen inte att byta allt golv, men det har lappats och lagats i tre olika omgångar på hundra år, så nu valde pastoratet att göra det ordentligt för att säkerställa att det blir riktigt gjort en gång för alla. Förutom att det är en utseendefråga.

– Det har varit lite lukt här, och det visade sig också finnas tryckimpregnerat virke på några ställen, som kan bidra till en dålig lukt om det blir fuktigt, berättar Marcus Samuelsson, vars företag Samuelsson Bygg & Hantverk med tre anställda är totalentreprenör. Nu ska bärlinorna ersätts med lecabalkar, så det inte blir organiskt material närmast marken, hela grunden ska fyllas med lekakulor som både isolerar och är kapillärbrytande, det vill säga att de inte suger upp fukt, och så läggs det vanligt träbjälklag och golv uppe på det.

Det här är Tranåsföretagets i särklass största uppdrag, även om Marcus Samuelsson har en hel del rutin från sin tid som anställd i faderns firma.

– Då hade vi många sådana här jobb, så det har blivit lite av min grej att jobba med kulturbyggnader där det inte bara är att sätta i motorsågen, utan allt ska rivas med försiktighet. Det är mycket att förhålla sig till, samtidigt som gamla delar ska dokumenteras.

Anbudet ligger runt 4,2 miljoner kronor, varav Linköpings stift betalar ut 75 procent i så kallad kyrkoantikvarisk ersättning.

– Stiftet har blivit mer återhållsam, men fuktproblem går före allt annat, där ligger ersättningsnivån högst också, säger Jörgen Petersson.

Marcus Samuelsson hyr in flera företag, bland annat W-Service från Ydre vars ägare Weine Gustafsson redan är på plats, samt lokala företag från Hultsfreds kommun. Arbetet beräknas vara klart i slutet av sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!