Nu får alla äldreboenden nya adresser

Lindgården, Hemgården, Klockargården. De gamla namnen på äldreboendena i Hultsfreds kommun kommer att ersättas av vanliga prosaiska gatuadresser.

10 juni 2019 16:00

– Alla som bor på våra boenden kommer att få en egen bostadsadress, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). Har de haft egen adress i kanske 80 år, så ska de få ha det nu också.

För Pettersson handlar det om personlig integritet, att ha en adress som alla andra. En fråga om likabehandling. Sedan länge har de boende haft egen lägenhet och nu blir det också egen gatuadress, följt av lägenhetsnummer.

Förslaget vann gehör hos socialnämnden som klubbade igenom förändringen. Men det var långt ifrån full enighet. Andre vice ordförande Jonny Bengtsson (S) ville skicka ärendet tillbaka för mer utredning. Enligt hans förmenande hade behandlingen varit allt för snabb och ytlig. Han reagerade också på att Knektagården inte fanns med och den lades till på listan.

– Trots att det är i alla fall fem år kvar innan det avvecklas, sa han.

Jonny Bengtsson föreslog i stället att de nyss inrättade fokusgrupperna skulle gå i uppdrag att gå rent på de olika boendena och prata med personal, boende och anhöriga för att se vad de tycker innan ett beslut tas.

Men beslutet är nu taget och i samband med att Trygga Hem jobbar vidare med renoveringen kommer de gamla namnen att försvinna och skyltarna tas ner. En förändring av det här slaget kräver mer än ett politiskt beslut för att slå igenom. Både Pettersson och Bengtsson säger sig vara medvetna om att de gamla namnen kommer att leva kvar länge.

Äldreboende

Ekliden ändras till Ringvägen 13 i Virserum, Hemgården ändras till Vetlandavägen 55 i Målilla, Lundagården ändras till Doktorsvägen 8 i Mörlunda, Lindgården ändras till Aspedalsgatan 24 i Hultsfred, Klockargården ändras till Skördevägen 6 i Vena, Knektagården blir Östra Långgatan 10 i Hultsfred. Även kommunens gruppboenden genomgår samma förändring av samma skäl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa