Ny förening kämpar mot vindkraft

Medlemmarna känner sig blåsta på sitt paradis. Nu tar man upp kampen mot planerna på att bygga en vindkraftpark utanför Målilla.

En förening har bildats för att stoppa planerna på en vindkraftpark utanför Målilla.

En förening har bildats för att stoppa planerna på en vindkraftpark utanför Målilla.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-11-08 20:00

Diskussionens vindar har blåst hårt bland de boende i området mellan Målilla, Virserum och Mörlunda. I den här triangeln planeras en omfattande vindkraftpark. Något som de boende i trakten vänder sig emot.

I somras gick de samman i en förening, Vindfrid, för att med gemensamma krafter kämpa mot planerna på den här vindkraftparken. Målet är att skydda landskapet i området.

–  Vi kan inte slappna av, säger ordförande Hjalmar Österberg, bolaget har sagt att de kör på som vanligt, och vi är lika oroliga.

Visst blir han lite lugnare av att kommunen verkar ställa sig på föreningens sida, genom att säga ifrån och begära ett nytt samrådsmöte som ska bli i slutet av månaden.

–  Men det är först när länsstyrelsen officiellt ställer frågan till kommunen som den får chans att lägga sitt veto mot projektet. Gör den det, är vi räddade den här gången. Om kommunen inte lägger sitt veto blir det svårt att stoppa projektet. 

Ola Forsell på företaget Dackevind som ligger bakom projektet välkomnar den här föreningen och hoppas att det ska bli lättare att kommunicera genom föreningen.

– Det kommer att bli ett nytt informationsmöte i slutet på månaden, säger han, då kan vi klargöra mycket och räta ut ett antal frågetecken.

– Det aktuella området pekades ut i kommunens översiktsplan som lämpligt för vindkraft redan för tio år sedan, säger han vidare. Och vi har valt det just för att det bor väldigt få människor här.

Karta: Målilla
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!