Outtröttligt jobbar de på, med stort engagemang för hembygden. Varje vecka, när onsdagen kommer, samlas ett gäng herrar för att hålla Blåbärskullen i ordning. Ja, än så länge är man bara manliga medlemmar.

– Men vi vill gärna bli fler i gruppen, både män och kvinnor så alla som vill är välkomna att hjälpa till, säger ordförande Christer Adolfsson.

Det har blivit dags för Mörlunda-Tveta Hembygdsförenings julmarknad, som får avrunda säsongen. Onsdagsgruppen tar paus över vintern och parken får vila i väntan på våren.

Artikelbild

| Inge Eriksson, Klas Nilsson, Christer Adolfsson och Vide Gustavsson i Onsdagsgruppen samt Kerstin Petersen, i planeringskommittén, har förberett för julmarknad på Blåbärskullen.

– Vi har senarelagt marknaden till andra advent, säger Kerstin Petersen i planeringskommittén. Det har gjort att julmarknaden fått en liten nystart. Folk tyckte nog att det var lite tidigt i november.

Programmet är fulltecknat. Det blir julpyssel och tomtejakt för barnen, tipspromenad, eldshow med Incedium och i Turkstugan visas konsthantverk medan kaffeserveringen tar plats i Ävlingebostugan, där det förstås kommer spraka hemtrevligt i öppna spisen.

Fredrik Loberg från Fågelfors dyker upp för första gången, för att presentera sin nyskrivna bok om sin bygd och ortens föreningar är förstås representerade – allt inleds med klockringning i vällingklockan, som brukades på 1600-talet på större gårdar för att uppmärksamma tjänstefolket på arbetets början och slut samt måltidsuppehåll.

– Det blir en mysig stämning här på Blåbärskullen när mörkret sänker sig, folk trivs och umgås. Vi får en lokal samlingspunkt. Det är det som driver oss, säger Kerstin Petersen.