Paus i husbyggandet chockade

Lagom när gruppledare Krister Jakobsson gladdes åt att det byggs hus igen i Hultsfred – då kom chockbeskedet. "Vi känner oss nästan lite lurade. Att anställda skulle varslas var inte alls vad vi väntat oss".

7 februari 2019 19:00

När de anställda vid Hultsfredsfabriken fick besök av ledningen från Hjältevadshus på onsdagen fanns det inte i tanken, att företaget skulle varsla 100 av sina 250 anställda om uppsägning. Beskedet att husbyggandet i Hultsfred pausas på obestämd tid kom, som Krister Jakobsson beskriver det, "som en chock".

– Visst, jag har känt av en liten nedgång den allra senaste tiden, vi har fått lite mindre att göra. När man är gammal och rutinerad i branschen känner man det.

– Vi har också känt till att de sex som inte har fast anställning måste sluta nästa fredag. Men där ifrån till att smällen skulle bli ännu hårdare och verksamheten pausas helt, det beskedet kom som en blixt från klar himmel, tillägger han.

Krister Jakobsson beskriver sig som luttrad. Under sina 30 år i branschen har han blivit uppsagt ett tiotal gånger. Men att det skulle komma ett så negativt besked just nu, hade han inte räknat med. Det är snarare bara någon månad sedan han gladdes åt att antalet anställda gått från två till elva i Hultsfred sedan i maj.

– Det måste lossna i husbranschen snart, det är ju så stor brist på bostäder över i stort sett hela Sverige. Men så räcker det med ett överklagande, och ett helt byggprojekt går i stå.

Vågar du tro på en framtid för husfabriken i Hultsfred?

– Ja, jag är den ständige optimisten, så jag hoppas och tror att vi ska få se verksamhet här igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa