Per-Erik Munther ger ut en ny tankebok

Målillabon Per-Erik Munther kommer nu ut med sin andra bok, som namnet till trots inte är någon sagobok.

Titeln till trots är det ingen sagobok. Per-Erik Munther från Målilla ger nu ut sin andra dikt- och tankebok, där han begrundar tillvaron utifrån sina egna synvinklar.

Titeln till trots är det ingen sagobok. Per-Erik Munther från Målilla ger nu ut sin andra dikt- och tankebok, där han begrundar tillvaron utifrån sina egna synvinklar.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-01-17 07:00

"En underbar saga" heter boken, som innehåller hans egna och högst personliga tankar och dikter om både stort och smått i tillvaron. En del lokalt, och annat globalt.

"I den här boken vill jag ge min syn på hur vi under i stort sett en generation har förvandlat vår underbara jord till ett paradis... Eller är det ett skräckscenario" skriver han i förordet till boken. 

– Det kan vara sådant som jag läst i tidningen eller hört på radio som har väckt tankar och satt fart på funderingarna, säger han. Saker som jag har funderat vidare på.

Och det i sin tur har satt fart på skrivarlusten och han formulerar sina tankar och funderingar i skrift. I bland som dikt, i bland prosa. Men väldigt ofta med någon liten knorr som sätter färg på det hela.

– Det här är andra boken, säger Per-Erik Munther. Den första kom ut 2011 och sedan dess har jag arbetat med den här.

Ja inte hela tiden förstås, men från och till, när det dykt upp någon händelse som han funnit vara värd att skriva ner och reflektera över. Så det blir en hel del skrivet. Och det kan handla om i princip vad som helst, bara det väcker tankar. I den här boken kan man läsa om Penningtvätt och Att klappa en katt. På ett och samma uppslag. Människa, djur eller odjur är en annan titel i boken som fångar intresset, liksom kaptitlet Elvakaffe i februari. Pendeln slår långa slag, precis som sig bör i en tankebok.

Det kan vara lokala händelser och företeelser lika väl som globala. Det viktiga är att de skapar tankar, och bygger inspiration. Och när den infinner sig, tar han plats i sin skrivarvrå med kulspetspennan i högsta hugg.

 – Jag brukar skriva en första kladd för hand, berättar han, sedan renskriver jag på datorn när andan faller på.  Jag tycker det är kul att skriva.

Många av Per-Eriks dikter har redan presenterats för publik. När han är ute och spelar, och det gör han ofta, tillsammans med orkestern Musikfolket, händer det att han får läsa några dikter för publiken. 

Precis som med den förra boken, ger Per-Erik ut den här på egen hand. Utan att blanda in något förlag. Nu dagarna innan jul fick han hem den första lådan från tryckeriet. Det blev som en lite för tidig julklapp.

 – Det firade vi med att ha ett litet boksläpp här hemma med familjen, säger han, och visar ett inbjudningskort som gjorts av ett av barnbarnen. 

Här i skrivarvrån trivs han alldeles utmärkt. Det blir ofta en första kladd med papper och penna, innan finputset sker på datorn.
Här i skrivarvrån trivs han alldeles utmärkt. Det blir ofta en första kladd med papper och penna, innan finputset sker på datorn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!