Polisens uppmaning: Gör din egen anmälan

Rolf Leander uppmanar folk att göra sin polisanmälan på nätet. "Det skulle frigöra tid så polisen kan finnas där den behövs bäst".

Rolf Leander vid Hultsfredspolisen önskar att fler skulle använda tjänsterna som finns på polisens hemsida. Särskilt nämner han möjligheterna att anmäla ett brott liksom att tipsa om något man sett eller hört.

Rolf Leander vid Hultsfredspolisen önskar att fler skulle använda tjänsterna som finns på polisens hemsida. Särskilt nämner han möjligheterna att anmäla ett brott liksom att tipsa om något man sett eller hört.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-09-19 08:00

Många - alltför många om du frågar Rolf Leander - känner inte till att polisens hemsida erbjuder en rad tjänster som förenklar. I synnerhet förespråkar Leander möjligheten att anmäla ett brott, liksom att tipsa polisen att man har sett eller hört något.

– Jag säger inget om de äldre i samhället inte känner sig så bekväma med nätet, men de yngre borde definitivt använda hemsidan mer. Det är jättesmidigt, säger Rolf Leander och tillägger:

– Man skriver bara en fritext, samma som jag hade skrivit utifrån vad jag får berättat för mig. Det är ju den personen som bäst sätter ord på vad som hänt och man kan sitta hemma och skriva ner detaljer i lugn och ro. 

Du nämner fördelar för allmänheten, finns det fördelar för polisen?

– Det frigör tid för polisen, så att vi kan finnas där vi bäst behövs. Och som jag sa, anmälan kan bli mer detaljrik om man sitter hemma i lugn och ro och skriver anmälan. Dessutom kan det vara kö till polisens tipstelefon 11414, det kan göra att man tröttnar på att vänta. På det här sättet kanske vi kan få in fler tips.

Tjänsten är på inga sätt ny, men enligt Rolf Leander används den inte så mycket som han önskar.

– Det ser jag ju bara på alla som kommer in till mig, istället för att göra en anmälan på polisens webbsida.

Varför tror du att den inte fått så stor genomslagskraft?

– Jag tror folk är rädda för att hemsidan är krångligare än den är. Går man bara in på den inser man snart att den är enkel att använda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!