Prognosen: Överskott på tio miljoner

Hultsfreds kommun är på väg mot ett överskott på tio miljoner kronor, enligt den prognos som ekonomichefen Henric Svensson presenterade.

Ekonomichefen Henric Svensson presenterade deålrsrapport och prognos inför kommunfullmäktige.

Ekonomichefen Henric Svensson presenterade deålrsrapport och prognos inför kommunfullmäktige.

Foto: Olof Car.son

Hultsfreds kommun2019-11-12 13:30

Kommunfullmäktiges ledamöter fick på måndagskvällen en liten inblick i kommunens ekonomi, med delårsrapporten fram till sista augusti, och den vidhängande helårsprognosen.

Prognosen talar om ett överskott på tio miljoner kronor, berättade Henric Svensson. I det resultatet har man ändå tagit höjd för de dryga tio miljoner som hyran för skolmodulerna kostar årligen. 

– Den summan är medräknad i resultatet, säger Svensson.

Hyreskostnaden har kommunen åter sökt från Migrationsverket, men fått avslag.

–  De besluten är överklagade så vi får se var det hamnar.

Henric Svensson presenterade också de mest iögonfallande avvikelserna gentemot budgeten. Även det på helårsbasis utifrån prognosen.

– Kommunstyrelsens verksamheter ger ett överskott på 6,4 miljoner, sa Svensson, Barn- och utbildningsnämnden ger minus 3,2 miljoner och socialnämnden minus 12 miljoner. Miljö- och bygg ger ett överskott på 0,3 miljoner.

Investeringarna i år kommer att uppgå till 78 miljoner, enligt ekonomichefens redovisning. Med en investeringsbudget på 130 miljoner blir det pengar över till nästa år. Då byggs bland annat nya förskolan i Ekeberg och ett nytt stall på ridskolan.

Lennart Beijer (V) kastade fram en oväntad fråga i sammanhanget.

– Det skulle rent pedagogiskt vara bra med en alternativ prognos, sa han, som visar hur resultatet skulle vara utan alla våra nya invånare. Med både kostnader och intäkter. 

Förslaget om en alternativ prognos godkändes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!