Saneringskostnader på flera hundratusen kronor och rökkänsliga hyresgäster gör att Hultsfreds Bostäder nu tar kampen mot rökproblemet.

– Det kan kosta upp till 350 000 kronor när en hyresgäst rökt sönder en lägenhet. Man kan behöva byta tapet, inredning som skåp och även vitvaror och spis, berättar vd Nicke Wainebro.

– Det kan hända några gånger om året att vi behöver sanera lägenheter och det blir höga kostnader. Därför har vi lagt till i avtalet att hyresgästerna nu kommer behöva stå för skadorna själva.

Artikelbild

| "Det finns en och annan som rökt i lägenheten och det blir jättedyrt när man gör i ordning den." berättar Hultsfreds Bostäders vd Nicke Wainebro.

Den dyra prislappen är däremot bara en av anledningarna till att avtalet ändras. Den passiva rökningen som ibland drabbat grannarna är en annan.

– Då och då får vi in klagomäl på rökning och när det blir några stycken måste man beakta det. Det finns grannar som till exempel klagar när det kommer in rök via balkongen. Är man känslig så känner man ju det. Det enda vi kunnat göra är att skriva till dem som röker och förklara situationen. Med det nya avtalet ska man inte röka i lägenheten eller på balkongen. Nu får man får helt enkelt gå ut och röka istället.

Rökningen har varit ett störningsmoment läge men nuvarande hyresgäster kommer inte att få ett nytt avtal hemskickat.

– Rökningen har varit ett problem.Vi har pratat om det en lång tid och nu bestämde vi oss för att skriva om avtalet. Vi kommer inte att skicka ut nya till våra befintliga hyresgäster utan det gäller de som nu står i kö.