Så är vattnet i badsjöarna i kommunen

Badsäsongen går måhända mot sitt slut, men fortfarande kan det bli fina sommardagar som får besökarna att flockas på stränderna.

9 augusti 2019 12:00

Så provtagningen vid kommunens badplatser fortsätter. Vi träffade Sven af Ekenstam på miljö- och byggnadsförvaltningen i Hultsfred på en provtagningsrunda.

– Det har blivit bra resultat hela sommaren, säger han. Vattnet har varit tjänligt över hela linjen.

Det är bara vid ett tillfälle som vattnet i Hulingen fått en anmärkning.

– Men det är inget att oroa sig för, tycker Sven af Ekenstam. Det är först när vatten klassas som otjänligt som man bör se upp. Och omprovet visade att problemet gick över snabbt.

För om det är något prov som visar på några avvikelser, så tas det snabbt ett omprov.

– Det är för att kontrollera att det inte är någon tillfällig förhöjning på grund av till exempel fågelspillning, säger Sven af Ekenstam.

Det kan ju vara så att regnet spolat ner fågelspillning i vattnet, och då blir värdena felaktiga under en kort period.

Men i sommar har man som sagt inte sett något i den vägen vid provrundorna.

Mot bakgrund av sommarens provtagning, var skulle du åka för att bada?

– Jag skulle inte dra mig för att bada någonstans på badplatserna, säger han och det låter betryggande.

Totalt är det elva badsjöar i Hultsfreds kommun som står under miljöförvaltningens lupp i sommar. Fyra gånger har det gjorts provtagningsrundor. En före själva badsäsongen, i början på juni, och tre nu under högsäsongen. Tisdagens runda blev den sista för säsongen, och Sven af Ekenstam räknar med att få svaren inom en vecka.

Framförallt är det förekomsten av bakterier, exempelvis E-Coli som kontrolleras, men också eventuell algblomning.

– I Hultsfreds kommun har vi inte sett till någon algblomning i år, säger Sven af Ekenstam, däremot i sjön Krön utanför Vimmerby var det under en kort period i sommar.

– Det var blågröna alger som kan bilda ett visst toxin.

I Hultsfreds kommun är det miljö- och byggnadsförvaltningen som sköter provtagningen. Men man ansvarar också för Vimmerby, med hjälp från VEMAB, Vimmerby Energi och Miljö som sköter provtagningen.

Det är naturligtvis viktigt att kolla bakteriehalten, men för badarna är det väl så angeläget med temperaturen och den håller sig runt 20-gradersstrecket vid mätningen.

– Varmast var det vid Kaffeberget i Virserum, rapporterar Sven af Ekenstam, där var det 21 grader vill jag minnas. Men i övrigt var det 20 grader, eller strax under.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa