Kemisalen är det enda klassrum som inte renoverats sedan skolan byggdes 1960.
– Jag gick ut gymnasiet 1979 och inredningen i salen var densamma då, så satsningen är verkligen efterlängtad, säger Karina Brånstrand, som i egenskap av lärare på det Naturvetenskapliga programmet varit delaktig genom hela processen – och följt steg för steg med stor entusiasm och förväntan.
En bit in på sommarlovet är den uråldriga inredningen ett minne blott. Bakom tjock byggplast händer det grejer i den gamla kemisalen.
– I golvet läggs nya avloppsrör, vi energieffektiviserar med ny belysning och ventilation och det blir förstås helt nya inventarier, säger Stefan Fredriksson, fastighetsingenjör på ÖSK, Östra Smålands Kommunalteknikförbund. Vi har dessutom rivit en vägg så kemisalen blir nästan dubbelt så stor.
Resultatet blir ett fräscht, ljust, toppmodernt och ändamålsenligt kemilabb.
– Ett kemilabb i tiden helt enkelt, säger Karina Brånstrand. Det blir ett inbjudande klassrum, som kommer att stimulera lärandet. Jag vill tro att den här satsningen kommer göra skolan mer attraktiv, när vi hänger med på den naturvetenskapliga sidan.
Utöver det visuella, är det också stort fokus på laboratoriesäkerhet, med två nödduschar, bänkarna ställs luftigare så varje elevgrupp får mer plats för att laborera, det är nära till dragskåpen och den öppna ytan ger läraren en bättre överblick över eleverna och det som händer i klassrummet.
– Jag har varit på en kurs om kemisäkerhet och tagit med mig mycket lärorikt tillbaka, som hur man tänker kring kemikaliesäkerhet och utformningen av ett modernt kemilaboratorium. Det har förstås påverkat hur vår kemisal kommer att se ut.
Vilka av skolans elever har användning av kemisalen?
– Först och främst alla som läser kemi och biologi. Men på alla nationella program ingår naturvetenskap, där man läser laboratoriska ämnen, så huvuddelen av gymnasiets elever får glädje av satsningen, säger Karina Brånstrand.
När ska kemisalen vara klar?
– Eftersom vi inte kunde börja förrän sommarlovet inleddes, kommer vi inte bli helt klara till skolstart, säger Stefan Fredriksson. Det handlar om ett omfattande projekt, som vi räknar med ska stå klart i början av oktober. Vi kommer stänga just den här korridoren och skolan har ändrat läroplanen lite, för att undvika kemlabbövningar utan de förläggs lite längre in på terminen så vi kan fortsätta tills vi är klara.
Totalt rör det sig om en investering på cirka två miljoner kronor, som tas ur tre olika budgetar.
– Inredningen ligger på skolan, eftersom vi tilläggsisolerar kommer en del från budgeten för energieffektivisering och så är det vanliga ÖSK:s underhåll, så det är en trestegsmodell för att få ihop det, säger Stefan Fredriksson.