Så firas nationaldagen

Det har blivit en uppskattad tradition med ett gemensamt nationaldagsfirande i Målilla, för hela kommunen.

4 juni 2019 05:00

I år är inget undantag, utan på torsdag firas Sveriges nationaldag i Målilla hembygdspark.

– Det åligger varje kommun att erbjuda ett traditionellt nationaldagsfirande, och i vår kommun har vi tagit beslutet att varje år ha det i Målilla, i mitten av kommunen, säger kultursekreterare Ingela Heldebro.

– Sedan 2015 är det dessutom lag på att ha medborgarskapsceremoni, där de som blev svenska medborgare året innan välkomnas. I år har jag skickat ut 142 inbjudningar och ett 30-tal har tackat ja och anmält att de kommer med familj och vänner. Under dagen får de ett minnesbevis från kommunen och en gåvopåse med bland annat en svensk bordsflagga, godis och en pin.

Till tonerna av "Parad för fanan", som framförs av de båda medverkande musikkårerna från Rosenfors och Vena, hissas den blå-gula flaggan. Det är inledningen på firandet, som innehåller mycket sång och musik då även Vena-Kristdala Manskör medverkar med flera sånger, bland annat Sveriges flagga och Maj på Malö.

Innan alla sjunger "Du gamla du fria", som slog igenom som nationalsång under 1890-talet, högtidstalar Hassan Farah som är projektledare i Hultsfreds kommun.

– Jag är glad att han ville ställa upp och högtidstala. Förutom att Hassan är driftig representerar han också dem som fick medborgarskap förra året, säger Ingela Heldebro.

Hultsfreds kommun uppmuntrar föreningar, organisationer och privatpersoner att ansöka om fanor respektive flaggor. I år är det en privatperson som ansökt om en svensk flagga.

– Det vore väldigt roligt om alla de, som någon gång genom åren fått en flagga, ville delta i marschen från Venhagskolan till parken, då skulle det bli ännu mer högtidligt, säger Ingela Heldebro.

Nytt för i år är att kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson är konferencier, däremot är det en tradition att barnen får sitt lystmäte i form av en show med clownen Zilloman, som reser runt med sin fina väska full av trollerier, magisk luft och knasiga trollstavar. Tillsammans med sin medhjälpare Ballongprisse gör de också ballongfigurer, dagen till ära blå-gula förstås, och barnen får också vara med och blåsa jättesåpbubblor med Ballongprisse.

Traditionsenligt kombineras firandet med Målilla-Gårdveda hembygdsförenings mopedrally Dackesvängen, som startar från parken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam