Semesterresan utvecklades till något mer

Det började som en vanlig semesterresa med safari i Kenya. Men för de fyra systrarna från Tuna utvecklade det till något helt annat, efter ett besök på en skola.

Massor av bilder från projektet har det blivit genom åren.  Ing-Marie Davidsson, Katarina Johansson och  Margareta Nysten hjälps åt att sortera.

Massor av bilder från projektet har det blivit genom åren. Ing-Marie Davidsson, Katarina Johansson och Margareta Nysten hjälps åt att sortera.

Foto: OLOF CARLSON

Tuna2019-04-13 20:01

De kom till den här skolan, Royal Angel Junior School i Watnu, några mil norr om huvudstaden Mombasa, för att överlämna lite pennor och skrivmateriel som de tagit med sig. Det blev startskottet till något nytt.

Sedan dess, i november 2013, har de fyra systrarna på olika sätt jobbat för att hjälpa den här skolan.

– När vi var där första gången fanns det inget golv och knappast några väggar, säger Katarina Johansson. Golvet var stampat jordgolv och tacket läckte.

På den tiden var skolan bara tre år gammal, och hade som högsta önskan att få ett riktigt betonggolv.

Den här skolan vänder sig till de allra fattigaste barnen i området, och det är ingen rik skola. Men, en skola lika fullt. Den grundades av läraren Lois Ismarl, Madame Lois som hon kallas av eleverna och hon drivs av tanken på att barnen måste få lite utbildning, för att de ska kunna få det bättre i framtiden.

Det här slog an en sträng hos systrarna, som inte kunde släppa det det sett, de bestämde sig för att göra något åt saken.

Så de ordnade fram ett riktigt betonggolv åt skolan.

– Men barnen kunde ju inte sitta direkt på betonggolvet, säger Katarina Johansson, så vi beställde bänkar också.

Systrarna var på plats vid skolan när bänkarna skulle levereras. Fst det dröjde ett par dagar längre än väntat, så de fick tid på sig att fixa fram lite plywood och göra svarta tavlor till klassrummen.

Nästa projekt blev att se till att skolan fick ett nytt tak, så att barnen inte behövde gå hem när det regnade för mycket. De har också hjälpt skolan att få riktiga toaletter.

Så steg för steg har skolan förbättrats och den har dessutom vuxit snabbt. När projektet startade fanns här 80-talet elever, nu är det en bit över 200 och från att bara haft ett skolhus, finns det nu tre. Och det senaste projektet nu, är helt nya toaletter, för att ordna det sanitära för de 220 eleverna och lärarna.

Systrarnas projekt har fått en hel del hjälp och stöd här hemma i Sverige. Bland annat har Rotary i Ale stöttat med pengar, liksom flera företag och många privatpersoner. De har också haft gott stöd av Smyrna Secondhand i Älvängen.

De har också sålt på loppisar för att dra in pengar.

– Men trots det är det ständig kris i kassan, säger Katarina Johansson, som tänker på nästa projekt, nu när den nya toaletten är klar.

Det handlar om att bygga staket runt skolans område och skaffa en vattentank.

Fruktstund i det fria. Stor glädje bland barnen i sina gröna skoluniformer.
Fruktstund i det fria. Stor glädje bland barnen i sina gröna skoluniformer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!