Skola utrymd efter brand

Albäckskolan i Hultsfred fick utrymmas sedan det börjat brinna inne på en toalett. Branden misstänks vara anlagd.

Rektor Anna Källåker berättar att eleverna på skolan kommer att få information om det inträffade och tillfälle att prata av sig.

Rektor Anna Källåker berättar att eleverna på skolan kommer att få information om det inträffade och tillfälle att prata av sig.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-02-07 10:35

Det var vid 9 30-tiden på torsdagsförmiddagen som det automatiska brandlarmet utlöstes och skolan evakuerades.

– När vi kom fram var alla ute, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap. Branden inne på toaletten var också släckt, men rökutvecklingen hade varit kraftig och röken hade letat sig ut i korridoren.

Dessbättre hann det aldrig bli några omfattande brandskador inne på toaletten. Däremot är rök och sotskadorna omfattande.

– Så det måste göras en sanering inne på toaletten, säger Bowein. Det har brunnit i en massa löst material, men branden har inte spridit sig in i konstruktionen.

Räddningstjänstens insats på platsen blev att ventilera ut röken ur lokalerna.

– Vi misstänker att den här branden är anlagd, säger Ulf Bowein. Det kan inte börja brinna av sig själv på det här viset.

När automatlarmet utlöste utrymdes skolan, helt enligt reglerna.

– Det var folktomt därinne, berömmer Ulf Bowein, så det har fungerat precis som det ska.

Även polis kallades till platsen för att påbörja en utredning, en anmälan om skadegörelse upprättades i samband med händelsen.

Så snart räddningstjänsten avslutat sin insats kunde undervisningen tas upp igen i delar av skolan. Rektor Anna Källåker berättar att ungefär en tredjedel av skolan fick spärras av under några timmar medan röklukten vädrades ut.

– Vi har gått ut till vårdnadshavarna genom vårt infomentorsystem, säger Anna Källåker och under eftermiddagen kommer eleverna att få information om händelsen och en möjlighet att prata av sig. För även om det var en liten brand, så kan det vara en traumatisk upplevelse med utrymningen. Så det är viktigt att följa upp i och med att larmet visade sig vara skarpt.

– Utrymningen har fungerat väl, larmet togs på allvar, fortsätter hon, alla var snabbt ute.

Räddningstjänsten fick på torsdagsförmiddagen rycka ut till Albäckskolan, sedan det börjat brinna på en toalett.
Räddningstjänsten fick på torsdagsförmiddagen rycka ut till Albäckskolan, sedan det börjat brinna på en toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!