– Det var roligt att uppleva deras kultur, tycker Johanna Nilsson som var med på resan.

– Det ligger inte så långt bort, men det är ändå så annorlunda på många sätt.

Skottland har en lång, spännande och delvis ganska blodig historia och den finns allestädes närvarande. Kanske framförallt i Edinburgh.

Artikelbild

| Det gick smidigt och lätt att hitta istan. Eleverna visade framfötterna med kartor och GPS under skattjakten.

– Så även om vi inte hade något direkt skräcktema på resan blev det ändå en del sådant, berättar rektor Tina Bågenhammar. Som till exempel en tur med spökbussen och ett besök i Edinburgh Dungeons.

De här upplevelserna blev ett sätt att sätta färg på engelskalektionen, eleverna fick lyssna till vad guiderna hade att berätta och dessutom ställa frågor. Något som de blev riktigt bra på under resans gång. Nu är eleverna förstås inga nybörjare på engelska, det här gänget läser alla extraengelska som tillval hemma på skolan. Men lika fullt fick de tillfälle att utveckla språket.

– Det var väldigt intressant att se hur gruppen utvecklades under resan, tycker Karin Månsson, kurator på skolan som också var med på äventyret. Hur eleverna växte och började ta för sig allt mer.

– Ja även de som kanske inte tar för sig så mycket här hemma, fyller Tina Bågenhammar i.

Artikelbild

| Det blev en rejäl rundvadring i stan under första dagen.

Hon berättar också att eleverna visade framfötterna ordentligt när det gällde att hitta i stan, med både kartor och gps såg de till att gruppen kom dit de skulle utan större problem.

– Det gjorde att vi vuxna kunde backa tillbaka och låta eleverna leda, säger Tina Bågenhammar.

Artikelbild

| En tur i Harry Pottes fotspår var förstås en självklarhet på resan. Här är huset där JK Rawlings skrev de berömda böckerna.

Eleverna blev rent av modigare när det gällde maten också. De flesta tog chansen att prova maträtter som sällan eller aldrig serveras här hemma. Som till exempel nationalrätten, Haggis, som påminner om pölsa.

– Det var helt okej, tycker Pontus Carlsson som tog chansen att prova.

Artikelbild

| Under besöket på Glasgow Academy var det många av eleverna som fick nya kompisar och skolan blev inbjuden till ett internationellt samarbete för skolutveckling.

Förutom Edinburgh besökte gänget också en skola i Glasgow, Glasgow Academy. Som i likhet med Prolympia är en privat skola, där Virserumseleverna fick en heldag ihop med de skotska eleverna. Och de blev förstås kompisar direkt, så det blev många nya namn på vänlistorna på sociala medier under dagens lopp.

– Vi fick också en inbjudan från skolan att vara med i ett internationellt samarbete för skolutveckling, berättar Tina Bågenhammar.

Men egentligen började den här resan redan på hemmaplan, där eleverna fick jobba med att leta upp hotell, söka aktiviteter och inte minst jobba ihop pengar till resan.