När EM i fransförlängning avgjordes i Stockholm i helgen var Erika Carlman, 28 år från Virserum en av de tävlande, sedan hon kvalificerat sig genom en tredjeplats i SM tidigare i år.

Hon ställde dels upp i volymklassen, där hon betraktar sig som "rätt grön", dels i klassiska singelfransar, som blivit mer hennes grej. Där slutade Erika Carlman sjua av 35 tävlande.

– Jag kan inte säga att jag är nöjd med min prestation, vet att jag kunde gjort bättre, säger Erika Carlman självkritiskt. Jag har inte hunnit träna så mycket som jag hade önskat, och jag tävlade ju ändå i expertklassen, mot de allra bästa. 

Artikelbild

| Erika Carlman startade sitt företag under mammaledigheten. Kundkretsen växte sig så stor att hon kunde sluta som undersköterska och satsa helhjärtat på fransförlängning.

– Det blev topp tio i alla fall och jag ser det som att jag hela tiden samlar på mig tävlingsvana. Nu vet jag vad jag behöver träna mer på till VM, som avgörs i Amsterdam i februari. SM gav mersmak att ställa upp i större tävlingar.

Erika Carlman startade sitt företag "Styled by EC" så sent som för ett år sedan. Lite blygsamt och trevande i hemmet, mest för att ha något att göra vid sidan av mammaledigheten.

Gensvaret blev större än hon räknade med, så när mammaledigheten var slut hade hon jobbat upp en så stor kundkrets att hon kunde sluta sitt ordinarie jobb som undersköterska och satsa fullt ut i andra lokaler på Storgatan, som invigdes den 31 augusti.

– Jag ville göra något riktigt av min satsning, det känns mer seriöst att inte låta kunderna se min tvättstuga det första de gjorde när de kom hem till mig, säger Erika Carlman och skrattar.

Vågat. Vad fick dig att gå från tanke till handling?

– Det var läskigt i början, det erkänner jag. Men jag har gått utbildningen och vidareutbildat mig och börjat tävla. Det märks i kundlistan. Jag har kunder som åker upp till 15 mil. Att jag fått mer och mer att göra successivt gjorde att jag vågade, trots att Virserum inte är så stort.

Vad tror du om förutsättningarna i VM?

– Bättre än i EM. Sverige är bland de bästa länderna på fransförlängningar och det var många svenskar som tävlade i EM, så konkurrensen var jättehård.

I VM tävlar Erika Carlman både individuellt och i lag, bland annat tillsammans med sin lärare Josefine Foxman från Växjö, som förövrigt vann klassen klassiska singelfransar i EM.

– Så man kan säga att jag lärt av den bästa, och genom att tävla utvecklas jag hela tiden. Det kostar en del pengar att delta, men jag tycker det är välinvesterade pengar, tillägger Erika Carlman.