Snattare hotade "knyckla ihop" anställd

Ett vanligt snatteri i butik förvandlades till rån, när butiksinnehavaren hotades.

13 maj 1919 12:48

Det var en kvinna som var inne i butiken Ica Nära Sundbergs i Mörlunda och plockade på sig varor till ett värde av 94 kronor. Men tilltaget avslöjades av personalen och ute på parkeringsplatsen konfronterades kvinnan av butiksinnehavaren.

Då dök det upp en man i sammanhanget, som sannolikt var i sällskap med kvinnan, och han hotade att "knyckla ihop" innehavaren om han inte flyttade på sig så att de kunde köra iväg med bilen.

– Händelsen rubriceras i nuläget som rån, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Men jag skulle tro att det kommer att ändras till olaga hot och snatteri när utredningen fortsätter.

– Snatterier är ganska vanligt förekommande, men att det går så långt som till verbala hot är dessbättre ganska ovanligt, säger Thommie Sundberg som driver butiken.

Exakt hur mycket de här butiksstölderna kostar varje år kan han inte säga på rak arm, men att det handlar om ganska stora pengar är det ingen tvekan om.

– Jag vill inte kalla det för snatteri, säger han, det handlar om stöld, det är ju att ta något för någon annan och det skapar en otrygg arbetsplats för de som jobbar här.

Thommie Sundberg har dock varit med om incidenter tidigare.

Han berättar också att Ica centralt har en väl uppbyggd säkerhetsorganisation som kan gå in och hjälpa till på olika sätt vid händelser av den här typen.

– Hur Ica säkerhetscenter arbetar varierar från fall till fall, berättar Thommie Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa