Spännande övning för räddningshundarna

Åtta räddningshundar från snart sagt hela södra Sverige tränade i Hultsfred, tillsammans med räddningstjänsten.

Det blev dramtiskt värre när räddningshundar från hela södra sverige övade i Hultsfred. Hans Wiborg från Hultsfred och Ulf Bowein från Räddningstjänsten hade satt samman ett scenario.

Det blev dramtiskt värre när räddningshundar från hela södra sverige övade i Hultsfred. Hans Wiborg från Hultsfred och Ulf Bowein från Räddningstjänsten hade satt samman ett scenario.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2019-11-11 18:00

Scenariot som spelades upp var att det hänt en tågolycka, som  orsakat en brand i en byggnad intill spåret. På räddningstjänstens övningsfält utanför Hultsfred finns möjligheten att göra riktigt realistiska övningar.

Vilket de tillresta hundförarna blev varse. Det var mycket rök på platsen och för hundarna gällde det bland annat att nosa reda på de fem skademarkörerna, från Frivilliga Resursgruppen, FRG, som hade gömt sig inne i tågvagnar och containersystem. 

På plats fanns också räddningstjänstens höjdfordon, så att hundarna fick chans att prova att åka hisskorg också. De är ganska vana vid att hissas upp och ner i jobbet.

– Det är precis den här typen av jobb som hundarna är utbildade för, säger Hans Wiborg, som arrangerade övningen tillsammans med Ulf Bowein från räddningstjänsten i Hultsfred.

– De ska vara en förstärkningsresurs just för räddningstjänsterna, fortsätter han, och berättar att det finns något som kallas Nusar på fyra ställen i landet. Bland annat i Malmö.

– Det är dit jag tillhör, säger Hans Wiborg. Det är speciella extra resurser som kan kallas in vid stora händelser. Där finns vi hundförare med som en del i förstärkningen.

De här extraresurserna kan sättas in där de behövs. Oavsett var i landet de behövs.

Det var åtta utbildade räddningshundar från snart sagt hela södra Sverige som fanns på plats för att öva i omgångar under hela helgen. Hundarna utbildas av Svenska Brukshundklubben, SBK, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!