Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent berättar att 687 personer, både barn och vuxna deltog i kampanjen.

– Att så många i Hultsfredskommun går ut och plockar skräp visar vilket engagemang det finns för att stoppa nedskräpningen, säger hon. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner.

Den här kampanjen, som drivs av Håll Sverige Rent lockade 690 647 personer i hela landet, och det var en försvarlig mängd skräp som plockades ihop och placerades där det ska vara.

– Mycket av skräpet består av plast av olika kvalitéer, berättar Johanna Ragnartz, plast och förpackningar som borde ha återvunnits.

Det är ingen hemlighet att mycket plast riskerar att hamna i havet, och där bli en el av ett omfattande miljöproblem.

Men trots den goda uppslutningen lyckades Hultsfred inte placera sig på tio i topplistan. Det gjorde däremot grannkommunen Högsby, som plockade sig in på en sjätteplats.

För att kvala in på listan, gäller det att få ut så många barn som möjligt att plocka skräp. Och det ställs sedan i förhållande till antalet barn som finns i kommunen.

Kampanjen "Vi håller rent" drivs över hela landet av Håll Sverige Rent och det är främst skolor och förskolor som deltar och plockar skräp i pedagogiskt syfte.

– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem, säger Johanna Ragnartz. Och våra hav är fulla med plast. Mycket av skräpet kommer från den mat och dryck vi äter på språng. Så där måste vi alla ändra beteende. Så måste vi få bättre möjligheter att sortera på stan.