Storsatsning på skolans arbetsmiljö

Sommarlovet går mot sitt slut. Nu börjar lärarna jobba, och de kommer att mötas av en hel del nyheter i sin arbetsmiljö.

11 augusti 2019 07:00

Framförallt då personalen på Silverdalens skola och på Albäcksskolan.

I Silverdalen har det varit allt annat än lugnt i sommar, det gamla skolhuset har fått helt ny ventilation och dessutom fått hiss monterad.

– Nu har vi hissar på samtliga skolor i kommunen, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars. Målilla och Mörlunda har fått sina hissar tidigare.

Det betyder förstås ett jättekliv för tillgängligheten i skolhusen, när även funktionshindrade kan ta sig mellan våningarna utan problem.

– Bra ventilation är också viktig för arbetsmiljön, säger Snickars. Vi håller på med en storsatsning på skolornas och förskolornas arbetsmiljö.

Så förutom Silverdalens skola får förskolorna på Silverslättens förskola och Stålhagens förskola nya ventilationsanläggningar.

Det är stora satsningar som görs, och Martin Snickars tror att det kommer att ta ett stycke in på terminen innan allt är klart.

Vidare görs en satsning på förskolornas utemiljöer med en del nya lekredskap, kompisgungor och liknande. Längre fram i höst kommer också ventilationen på Furuängens förskola i Mörlunda att göras om.

En annan nyhet i höst är att även högstadiet på Albäckskolan kommer att få både ett nytt inpasseringssystem och kameraövervakning.

Skolan har haft en del problem med skadegörelse och inbrott tidigare och på det här viset hoppas Martin Snickars att man ska komma tillrätta med problemen.

– Det blir ett liknande system som på gymnasiet, säger han.

På lärarfronten är det fortfarande brist på behöriga lärare, även om Martin Snickars bedömer att det blir lite bättre än förra terminen.

– Vi saknar en del behöriga lärare, säger han, men alla tjänster är i alla fall tillsatta.Jag har inte de exakta siffrorna klara just nu, men vi får en redovisning i nämnden nu i september.

Men bristen på behöriga lärare är stor i hela landet, så han är långt ifrån ensam om att brottas med det problemet.

Det är heller inga större förändringar på gång när det gäller elevantalet på kommunens skolor. I höst blir det 1 359 elever som börjar, vilket kan jämföras med 1367 elever under förra terminen.

Albäckskolan minskar från 379 elever till 362, men i övrigt handlar det om minskningar på tre, fyra elever på de andra skolorna.

I höst blir det totalt 140 elever som börjar i första klass, och 149 som börjar i förskoleklasserna vid de olika skolorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa