Stort intresse för årets Traktorrally

34 traktorer i en lång rad, samlades på lördagsmorgonen i Gullringen, när familjen Esping för fjortonde året i rad ordande sitt populära veterantraktorrally.

1 juni 2019 18:00

Det var gamla grållar, BM10-or, en och annan Nuffield och kanske någon Ford och flera andra märken som var populära på 1950 och 60-talen. Ja de äldsta trakterna på plats var rent av från slutet på 40-talet.

Som till exempel Anders Larssons BM-10. Fast den började låta lite mystiskt i motorn, så den fick bli kvar i Gullringen.

Men Anders fick tag i en reservtraktor och kunde köra, tillsammans med dottern Linn, och hennes kompis Thili Rönn, som tagit plats i bästa skinnsoffan på släpvagnen.

Många av traktorerna var utrustade med släp, specialbyggda för just traktorrally. Några hade trädgårdsmöblerna med sig, andra hittade andra sittplatser för sina passagerare.

För det här med Traktorrally är en riktig familjegrej. Och det blir mycket traktorsnack i pauserna.

–- Det är svårt att säga vad som är roligt med gamla traktorer, säger Douglas Karlsson i Svenska Grålleklubben, medarrangörer till rallyt. Men vi har verkligen roligt när vi är ute och åker. Det är en kul grej, helt enkelt.

Och det tycker medtrafikanterna också. För det mesta i alla fall. För namnet rally till trots handlar det inte om några farter.

– Men vi har aldrig stött på någon som är sur och arg, säger Douglas, tvärt om så vinkar de glatt när vi kör förbi.

Conny Gunnarsson från Gullringen har en teori kring intresset för gamla traktorer.

– Det handlar om enkelheten, säger han, det är gammal teknik som fungerar än i dag och som vem som helst kan skruva med utan att behöva en massa datorer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa