Tävling med rötter i 60-talet dammades av

Med inspiration från tidigt 1960-tal utsåg Moppehultsfred Årets mopedist. Egentligen en gammal aktivitet, som dammades av.

14 maj 2019 11:30

Årets mopedist heter Mats Örmander. Tvärt om mot många andra tävlingar handlar det om att få så lite poäng som möjligt, då varje fot i backen ger straffpoäng, eller om man kör på något man inte ska köra på.

Segraren imponerade med bara två missar per heat.

– Mats är som vore han född på moped, säger Magnus "Wesse" Westrin, som tagit på sig rollen som ansvarig funktionär.

– Han dansade igenom allt, tillägger han imponerat.

Årets mopedist gjorde comeback kan man säga. Moppehultsfred arrangerade tävlingen för tiotalet år sedan, men av någon anledning har den legat nere en tid, för att nu få en plats i programmet på nytt.

Egentligen sträcker sig företeelsen så långt tillbaka som 1961, då MHF i samarbete med Husqvarna åkte runt på skolorna med teknikbanan, i syfte att få säkrare mopedister inför varje ny säsong.

Teknikbanan man använde sig av i Hultsfred byggde Lasse Lundberg från Katebo en gång i tiden utifrån en motortidning. Och precis som i den rikstäckande tävlingen, består den av allt från balansbräda och slalomkörning till garagevändning. Där Alva Livestål var grym på att hålla koll på poängen, lätt att muta visade hon sig inte heller vara...

– Vi hade gjort banen lite enklare, det var ju rätt hög medelålder och vi ville ju gärna inte att gubbarna skulle trilla omkull, säger Wesse och skrattar.

– Men det gick bra, måste jag säga. Och ännu bättre med lite träning. Vi hade en både trevlig och mysig dag tillsammans, summerar han.

Inte bara egna medlemmar kom till start, utan även tillresta mopedfantaster. Bland annat andrapristagaren Tomas Hällblad från Oskarshamn, som i likhet med alla andra fick svart på vitt på hur duktiga de är på att bemästra sin moped. Poängen var klart avslöjande.

– Det var många som inte vågade riktigt, utan de stod bredvid och tittade på, så förhoppningsvis kan vi bli ännu fler för vi hoppas göra det här fler gånger, säger Wesse.

Resultat: 1) Mats Örmander, 4 poäng, 2) Tomas Hällblad, 6, 3) PO Strömqvist 7, 4) Peter Livestål, 7, 5) Tomas Lockström 11.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam

Ämnen du kan följa