Tidig jordgubbssäsong kan bli kort

De första röda jordgubbarna är redan klara hos Axelssons i Aby. Säsongen är tidig – men riskerar bli kort.

29 maj 2018 09:00

Majvädret har varit oerhört gynnsamt för jordgubbarna. Fyra veckor med sol och värme har bidragit till att det redan lyser rött i jordgubbstunnlarna i Aby, mellan Mörlunda och Målilla.

– Hade du frågat mig för en månad sedan hade jag svarat att premiären blir lagom till midsommar, säger gårdens ägare Patrik Axelsson. Med tanke på den sena våren. Vi lade på plasten i tunnlarna först den 7 april, ett par veckor senare än normalt på grund av sen snösmältning. Nu har det tagit ifatt med råge.

Det soliga och varma vädret i maj gör dessutom att det bara skiljer blygsamma fem dagar mellan odlingen i tunnlarna och på fälten.

– Normalt är det i vart fall tre veckor tidigare i tunnlarna, säger odlingsledare Andrzej Róg. Nu kommer vi ha full produktion i tunnlarna till nationaldagen och på fälten redan veckan efter, till skolavslutningen. Det har vi aldrig varit med om tidigare.

Om det fina vädret fortsätter vill säga. Patrik Axelsson är luttrad. Från blomning till röda gubbar tar det cirka en månad och den perioden är lika väderkänslig den.

– Vädret styr vi inte över, så vi är inte där än, tillägger han.

Finns det någon baksida med det varma och soliga vädret?

– Säsongen blir troligtvis inte så lång, blomningen är så koncentrerad nu. Förra året sträckte sig plockningen över 90 dagar, inte mycket talar för att det blir så i år, säger Patrik Axelsson. Men då har vi ju hallon som vi kan fylla på med. Det är helt nytt för i år här på gården.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Madestam