– Jag sökte för att det här programmet ger bra förutsättningar för att få körkort. Jag håller på med motorcross, så körkort underlättar det intresset, säger Josefine Berglund som går första året på programmet.  

Just körkorten verkar vara något som lockar de flesta i årskurs ett, där sju stycken tjejer kommit in på programmet. 

Bland de fyra tjejerna i årskurs två var det inte specifikt körkorten som lockade, utan mer ett intresse för transport och fordon. Linnea Franzén kommer att vara fjärde generationen åkare när hon avslutat sin utbildning:

Artikelbild

| Ronja Eriksson (längst till vänster) och Erica Pettersson drömmer om att bli timmerlastbilsförare efter utbildningen. Linnea Franzén funderar på att arbeta på sin pappas åkeri. Tjejerna går allihopa i årskurs två.

– Min pappa kör lastbil, det gjorde min farfar också, och min farfars pappa med. Så jag har varit med min pappa sedan jag varit liten.

– En stor anledning till att man valt det här är för att man vill ha roligt i skolan, slippa ha massa tråkiga ämnen och få göra mycket praktiskt. Jag har alltid drömt om att ha ett jobb där man får ha arbetsbyxor, säger Erica Pettersson. 

I årskurs tre har man lastbils-körkortsteori på förmiddagen, en repetition  av lastbilens bruttovikter pågår i klassrummet, där 24 elever sitter i bänkarna. Även i trean finns det sju tjejer som inom ett år är färdigutbildade transportörer, det flesta med siktet inställt på att jobba direkt efter studenten. 

– Det finns alltid jobb att få, säger Anna Andersson i trean.

Artikelbild

| Årskurs tre har teorilektion och går igenom bruttovikter för lastbil. Från och med årskurs två har man lektioner ute på Hultsfreds flygplats, både teori och praktik med övningskörning både på flygfältet och på riktig väg.

Att vara tjej i en mansdominerad bransch ses inte som ett problem:

– Jag blir sur när folk har mycket fördomar om tjejer. Det blir kul att få peta dem på näsan när man kör förbi i en lastbil sen, säger Erica Pettersson. 

Artikelbild

| "Vi bryr oss inte så mycket i den bemärkelsen, vi visar vad vi kan och tar hjälp om det behövs" säger Zabina Lindh i årkurs ett, om fördomarna mot tjejer i transportbranschen. Från vänster i bild syns tjejerna i årkurs ett på Transport- och fordonslinjen på Hultsfreds gymnasium: Thilde Pettersson, Sabina Hederud, Moa Bieberbach, Josefine Berglund, Tindra Pettersson, Zabina Lindh och Jonna Kindstrand.

– Vi får positiva reaktioner oftast. Sen finns det folk som säger "vad fan gör ni här?", berättar Madelene Murto i trean. 

– Många ser en som en liten flicka som inte orkar lyfta tunga saker. Det är väl den enda diskrimineringen jag kan komma på, fortsätter Madelene Murto. 

Tar man diskussionen när sådant uppstår?

– Man försöker lägga fram det fint, folk lyssnar oftast när man säger ifrån, säger Lydia Tångered Måhammar.

Rikard Kling och Benny Andersson är lärare och mentorer på Svenska Yrkesförarutbildningen (SYAB), som bedriver utbildningen från årskurs 2 åt Hultsfreds gymnasium.

– Branschen är mer mottaglig nu. Man har ändrat på många system, det är inte ett lika tungt arbete längre. Många vill också hellre anställa kvinnor då de har ett rykte om sig att köra mer försiktigt och vara mer noggranna, säger Rikard Kling.