På onsdagen upptäcktes det att det hade varit inbrott i bårhuset på Målilla kyrkogård – för andra gången på kort tid. Den här gången har tjuvarna först slitit bort ett fönster, som troligen visade sig vara för litet för att ta sig in igenom.

– Fönstret har vaktmästaren letat efter på hela kyrkogården, men hittar det ingenstans, säger Jörgen Petersson.

Sedan har man varit rätt bryska när man bröt upp dörren, den har rejäla skador. Väl inne har man inte rört någonting, inte vad det ser ut som i alla fall.

Artikelbild

Dörren har rejäla brytmärken, visar Johnny Sigvardsson i Målilla med Gårdveda kyrkoråd.

– Jag står helt frågande till varför någon vill göra inbrott i ett bårhus. Där finns ju ingenting att stjäla, jag förstår ingenting, säger Jörgen Petersson.

Tror du att gärningsmännen kan ha misstagit sig på vad det är för byggnad?

– Kan jag inte tänka mig, det måste man väl ändå förstå att det är ett bårhus när det ligger där det gör – mitt på kyrkogården.

Nyheten har spridit sig till Johnny Sigvardsson, ordförande i Målilla med Gårdveda kyrkoråd och med ett fastighetsansvar som förtroendevald. Han är lika förundrad över tilltaget.

Artikelbild

| "Det är så respektlöst, att inte ens församlingens bårhus får vara ifred", säger Jörgen Petersson fastighetsansvarig i Aspelands pastorat.

– Det är så barockt, varför gör man egentligen en sådan här sak? Här har vi inga värdeföremål, så vad är de egentligen ute efter? Det känns så vansinnigt onödigt.

Fanns det avlidna människor i byggnaden vid tiden för inbrotten?

– Det här är vårt bårhus, där vi har ett kylrum och där vi förvarar döda människor i väntan på begravning, så ja det fanns avlidna människor här inne, säger Jörgen Petersson.

Finns det någon risk att gärningsmännen kommit i närheten av de döda personerna?

– Nej. De förvaras i ett kylrum i bårhuset. Det rummet har ett extra lås och det har man inte försökt bryta upp.

Både Jörgen Petersson och Johnny Sigvardsson förundras över hur respekten för andra människor och andras egendom bara minskar och minskar i vårt samhälle.

– Förr var det inga påhälsningar på våra kyrkogårdar, nu tvingas vi konstatera att gravstenar välts, att folk tar blommor och redskap plockas med hem, säger Jörgen Petersson. Klart man är orolig för utvecklingen, respekten för de döda minskar allt mer.

Händelsen är polisanmäld och en brottsplatsundersökning har gjorts. Där säkrade man bland annat en del fingeravtryck.