Det säger Ann Persson, ordförande i Kalvkätte trädgård och friluftsområde. Trädgården som anlades 2005 har något för alla sinnen:

– Vi har blommor för doft och syn, en fruktträdgård för smak, vissa växter som är sköna att röra för känsel. För hörseln så finns det fågelsång och insekter, säger Ann Persson.

Vid starten för 14 år sedan så var det sex stycken medlemmar, nu är det ett hundratal. Trädgården sysselsätter en och en halv anställd som föreningen finansierar genom lönebidrag från Arbetsförmedlingen och bidrag från kommunen.

Artikelbild

| Fiberpalmliljan blommar inte varje år. Det är två år sen sist, men nu står den i full blom i Kalvkätte.

– Det är tack vare våra duktiga anställda genom åren som trädgården ser ut som den gör, säger Ann.

Hon fortsätter:

– Det var osäkert förr om åren hur vi skulle ha råd att ha någon anställd, men nu har vi gjort rum i budgeten för tre år framöver, så det känns väldigt bra.

Trädgården är öppen för allmänheten dygnet runt. På onsdagar under juli så bedrivs ett våffelcafé, nu senast lockade det runt 100 besökare.

Artikelbild

| "Vi brukar säga att man får gå försiktigt för man trampar på helig mark", säger Ann och syftar på att marken en gång i tiden ägts av Heliga Birgittas far Birger Petersson. Efter faderns död donerade Birgitta marken till Vadstena kloster. Örtträdgården med sina välddoftande kryddor och medicinalväxter är en blinkning till Heliga Birgitta

– Alla möjliga människor kommer och besöker trädgården, från små barn till 90-åringar. Både ortsbor och mer långväga gäster.

Enligt Ann så är den bästa tiden att besöka trädgården i juni och juli.

Artikelbild

| Även fast mer än halva juli har passerat så blommar trädgården i många färger fortfarande.

Med förra årets rekordvarma sommar i tydligt minne så är Ann betydligt mer nöjd över årets väder:

– Det har varit bra med en så tidigt vår som vi fick i år. Det är inte lika torrt i år, även om vi alltid välkomnar mer regn. Vi har inte vattnat på tre år för vi är rädda om grundvattnet, säger Ann.