Moderatledaren Ulf Kristersson var märkbart tagen efter helikopterturen över skogarna söder om Hultsfred.
– Det här måste vi alla hjälpas åt att stoppa, det är stora värden som står på spel. Inte bara ekonomiska, utan också känslomässiga. Skogarna kan ha gått i arv i flera generationer.
Ulf Kristersson kommer själv från en skogägarfamilj och han har inte svårt att sätta sig in i vilka känslor som kan vara i omlopp hos många skogsägare.
Moderatledaren efterlyste också ett större ansvar av staten. De privata markägarna gör allt vad de kan, men staten måste föregå med gott exempel.
– Reservaten är till för biologisk mångfald, säger Ulf Kristersson, men vi måste se till att drabbade träd avverkas i tid så att inte granbarkborren sprider sig. En mäktig upplevelse att se hur stort det är. Det är större än jag kunde föreställa mig.
Ulf Kristersson tror att det kommer att behövas en del regelförändringar.
– Om det inte finns lagligt stöd för de här insatserna, får vi se till att ändra lagarna, säger han. I vår budget anslår vi pengar. Det ska inte behöva bero på pengar att vi inte kan avverka i tid.
Ulf Kristersson besökte Hultsfred på inbjudan av den lokala Moderatföreningen. Under besöket fick han mycket information om läget.
– Vi har bjudit in partiledaren för att föra en dialog kring de här frågorna, säger Hultsfreds M-ordförande Carl-Wiktor Svensson.
På plats fanns också företrädare för skogsnäringen. Såväl Bergs Timber som Södra och LRF fanns med och gav sin syn på läget. Ur både skogsägar- och skogsbruksperspektiv. Den här dialogen utspelades i Syabs stora vagnhall ute på flygplatsområdet i Hultsfred.
Henrik Holmberg från Södra presenterade en skrämmande statistik som tagits fram av SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Från 1960 fram till 2017 dödades 11 miljoner kubikmeter skog av Granbarkborren, sa han, lika mycket som dödats under 2018 och 2019.
Peter Nilsson, koncernchef på Bergs Timber, gick på djupet om hur granbarkborrens skador påverkar industrin. Just nu är det nästan bara skadad skog som avverkas. Allt krut läggs på att få bort de angripna träden.
– För att klara det, har vi fått ställa om produktionen vid sågverket i Orrefors, så att de uteslutande sågar skadad gran.
Även prisbilden påverkas när det finns stora mängder sågat virke. Det blir sämre betalt helt enkelt.