Unga döms för grov penningtvätt

Flera ungdomar från Vimmerby och Hultsfred döms för grov penningtvätt till fängelsestraff i en omfattande dom som också innehåller skadeståndskrav på över en miljon kronor.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Vimmerby/Hultsfred2018-12-14 14:18

Det är en omfattande utredning som ligger bakom domen där sammanlagt sju unga personer döms för grov penningtvätt eller penningtvätt. Ungdomarna som alla är mellan 20 och 25 år gamla döms till varierande straff från fängelse i ett år till villkorlig dom och dagsböter.

Enligt bakgrundbeskrivningen i den omfattande domen på över 200 sidor kommer en stor del av de tvättade pengarna från bankbedrägerier där någon "okänd" kapat personers Facebook-konton och under falsk flagg bett vänner till den kapade om hjälp och fått ut bankuppgifter. Därefter har konton snabbt tömts och pengarna har slukats av penningtvättshärvan. Även falska direktköp och swish har används.

Ofta har en stor summa av bedrägeripengarna skickats till konton i utlandet och ungdomarna har fått behålla en mindre mellanskillnad per transaktion.

Brotten har i huvudsak skett 2015 och totalt har miljonbelopp hanterats i härvan.

Huvudmannen är i 25-årsåldern från Hultsfreds kommun. Han hade nio olika mobila bank-id i olika namn i den telefon polisen hittade hos honom.

Han döms för grovt bedrägeri och 22 fall av grov penningtvätt till ett års fängelse. Bedrägeriet består av att han genom ett falskt bank-id lånade 50 000 kronor i en annans namn. Han ska också betala skadestånd på runt 1,1 miljon kronor till ett 25-tal målsägare tillsammans med flera av de övriga dömda. Han förnekar brotten. Mannen sitter för närvande dömd till fängelse i åtta år för försök till mord.

En man i 20-årsåldern från Vimmerby kommun döms till fängelse i fyra månader för åtta fall av grov penningtvätt. Han ska betala runt 400 000 i skadestånd ihop med flera av de övriga. Han sitter också dömd till flera år i fängelse, bland annat för guldrånet i Vimmerby i fjol.

En jämnårig kvinna från Vimmerby kommun döms till 160 timmars samhällstjänst, det motsvarar sex månaders fängelse, för sju fall av grov penningtvätt. Skadeståndet hon är delaktig i ligger på 360 000 kronor.

En 25-åring från Stockholmstrakten döms till samhällstjänst som motsvarar åtta månaders fängelse och en 20-åring döms för penningtvätt till villkorlig dom.

En man i 25-årsåldern från Hultsfreds kommun, som dömdes så sent som i onsdags för stölderna på Eken, döms här för penningtvätt som räknas in i tidigare straff.

En kvinna i 25-årsåldern från Vimmerby kommun döms för två fall av penningtvätt och ringa narkotikabrott. Hon får villkorlig dom och dagsböter på 7 000 kronor.

I dag föll domarna i den stoa härvan av penningvtvät där flera ungdomar från Vimmerby och Hultsfreds spelat huvudroller.
I dag föll domarna i den stoa härvan av penningvtvät där flera ungdomar från Vimmerby och Hultsfreds spelat huvudroller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!