"Ungdomarna vill inte bara gå och dra"

Ungdomarna uppskattar fritidsgårdens sommarlovsaktiviteter, det visar de tydligt. Dock märker ledarna att deltagarantalet minskat sedan de gratis busskorten dragits in.

Fritidsgårdens sommarlovsprogram avslutades med en bussresa till Liseberg. Ett 60-tal ungdomar ville avsluta ledigheten tillsammans i Göteborg.

Fritidsgårdens sommarlovsprogram avslutades med en bussresa till Liseberg. Ett 60-tal ungdomar ville avsluta ledigheten tillsammans i Göteborg.

Foto: Privat

Hultsfred2019-08-19 21:45

Det är tradition att fritidsgården ordnar aktiviteter på sommarlovet för de ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet.

Förutom att fritidsgården i Hultsfred håller öppet alla veckor förutom tre, så har ungdomarna kunnat roa sig med besök i Astrid Lindgrens Värld, det har ordnats fiskeresa, lägervecka på Gotland och aktiviteter vid Hesjön. Bland en hel del annat.

– Vi ser att behovet finns, säger fritidsledare Susanne Svenson. Ungdomarna vill ha något att göra och inte bara gå och dra. Många har inte åldern inne för sommarjobb, eller har inte fått något, och alla familjer har inte saker inplanerade hela sommaren.

Programmet avslutades med en resa till Liseberg, som lockade 64 ungdomar. Ett stort intresse med andra ord, för både den resan och programmet i sin helhet har det visat sig.

Dock har antalet deltagare från ytterområdena minskat, jämfört med förra sommaren. En anledning ska vara att gratis busskort till ungdomar dragits in.

– Vi märker en tydlig förändring, det har inte varit samma rörelse utan busskorten, säger Susanne Svenson. Förra året var det betydligt fler deltagare från exempelvis Virserum och Mörlunda.

Anders Andersson (KD) i kollektivtrafiknämnden förklarar det hela:

– Förra året fick Region Kalmar län åtta miljoner kronor i statsbidrag, öronmärkta till gratis busskort för ungdomar. I år betalades istället flera tiotals miljoner kronor ut till en allmän pott och då togs inget nytt beslut om gratis busskort.

Hur går dina tankar nu, när du hör att ungdomarna inte varit lika rörliga?

– Jag tar till mig av det som sägs, det är absolut en fråga värd att lyfta igen. Men – det måste ställas i relation till vad sjukvården kostar.

– Dessutom måste det tittas över på vilket sätt det genomfördes. Alla ungdomar fick gratis busskort och de kostade oavsett om de användes eller inte. Kanske ska man låta de ungdomar som är i behov av och tänker använda ett busskort få ansöka om ett, för en generell utdelning blir väldigt dyrt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!