Utställning visar Virserums landsfiskaler

Den första arrestlokalen som fanns i Virserum saknade både värme och ventilation. Det skulle dröja många år innan en toppmodern arrestlokal byggdes på orten.

Stig-Åke Peterssons intressanta utställning handlar om poliserna som verkat i Virserum.

Stig-Åke Peterssons intressanta utställning handlar om poliserna som verkat i Virserum.

Foto: Madeleine Jakobsson

Hultsfred2019-06-26 08:00

Nu har utställningen "Om landsfiskaler och poliser i Virserum" invigts på biblioteket i Virserum. Stig-Åke Petersson som är grundaren, har tagit fram fakta om hur det såg ut gällande polisväsendet i Virserum från början av 1800-talet.

­ ­– Det är roligt att komma hit och prata med personer från orten. Personerna har oftast kommentarer och man får veta mer, säger Stig-Åke Petersson.

Stig-Åke berättar att hans intresse för historia började när han gick på Hultsfreds gymnasium. Han hade en lärarinna som brann för historia och detta har satt sina spår. Intresset har vuxit sig allt starkare och han har sökt information från såväl ortsbor som i kommunarkivet.

– Jag tycker att Hultsfreds kommunarkiv är en guldgruva och att de ska ha en guldstjärna för deras engagemang.Utställningen handlar om hur illa det kunde vara för personer som omhändertogs samt för poliserna som jobbade på orten under 1800-talet. Den första lokalen som fanns i Virserum saknade både värme och ventilation. Länsstyrelsen hotade med att de skulle dra in såväl marknadsdagar som torgdagar, om inte kommunen byggde en fullgod arrest. Det var först år 1959 som den nya lokalen stod klar, helt plötsligt var lokalen en av de modernaste i länet. Polisman John Kjell tillträdde sin tjänst i Virserum år 1932 och han var den förste befattningshavaren som officiellt kallades för polis. Därtill har ett flertal lokala poliser arbetat på orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!