Vackrare och säkrare i samhällena

Nya parker, och nya aktivitetsytor. Det är några av förslagen som tagits fram, med avstamp i ortspromenaderna som genomfördes i höstas.

Så här tänker man sig insatserna vid Baddammen i Järnforsen. Med sandstrand, vassröjning och belysning.

Så här tänker man sig insatserna vid Baddammen i Järnforsen. Med sandstrand, vassröjning och belysning.

Foto: Hultsfreds kommun

Järnforsen2020-03-29 14:00

I Järnforsen föreslås till och med en sandstrand vid Baddammen. 

Till en del handlar programmet, som tagits fram av stadsarkitekt Sara Dolk tillsammans med stadsträdgårdsmästare Stefan Lagerqvist från Sävsjö om att ta vara på de pärlor som finns och  utveckla dem ytterligare. 

Vi tar förslagen ort för ort. 

I Järnforsen föreslås ett gångstråk från torget ner till Baddammen, som också kommer att snyggas till med egen sandstrand, vassröjning nya bänkbord. Belysning på bron och vattnet föreslås också.

Torget, den centrala lekplatsen och grönområdet är också föremål för förslag inom ramen för Makeoverprojektet.

I Målilla har ser man möjlighet att skapa ett helt nytt aktivitetsområde vid Tallo-området och Atlanten. De båda områdena ska bindas ihop med ett gångstråk.

På Atlantenområdet föreslås bland annat en hel de nyplanteringar med bland annat blommande körsbär. Och förstås ny belysning vid gångtunneln under riksvägen. Likaså vill man  stimulera cykelåkandet genom att bygga tak över cykelstället vid resecentrum. 

På Tallo tittar man på möjligheten att skapa ett aktivitetsområde med fotbollsplan, discgolf, grillplats och mycket annat. Och förstås massor av grönt och blomster av olika slag.

Går vi så vidare till Mörlunda riktas blickarna mot en blivande park. Där tänker man sig en öppen dagvattendamm, sittmöbler och nya träd i ena änden, medan den andra delen blir lekplats, grillplats och aktivitetsområde.

Området vid sporthallen är också i fokus. Här tänker man att lyfta fram den något anonyma entrén med en fin infartsväg, skärmtak och sådant. Nya träd och bättre belysning kan göra framsidan mer inbjudande.

Bakom sporthallen finns en gammal fotbollsplan, där man tänker sig utegym, boulebanor och kanske en bana för friidrottsträning.

Mer synligt ligger vägdiket mitt för affären på Häradsvägen. Här tänker man sig att så in ängsblommor av de mest skiftande slag. Tanken är att det ska bli en vägvisande länk mellan centrum och den nya tilltänkta parken.

– Det finns goda chanser att de här åtgärderna blir verklighet, säger Sara Dolk. Kanske inte i år eller nästa, men på lite sikt. Det finns en del pengar i budgeten. Bland annat till lekplatserna.

Hon hoppas också på att satsningen ska inspirera andra markägare att följa efter.

– Kyrkan har hakat på, säger Sara Dolk, jag blev riktigt glad när kyrkoherden hörde av sig och berättade.

Här är den nya tilltänka parken i Mörlunda. Med damm, belysning, lekplats och mycket annat.
Här är den nya tilltänka parken i Mörlunda. Med damm, belysning, lekplats och mycket annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!