Jo där under tältet byggs nya lokaler för landstingets ambulanspersonal.

– Det är första gången vi bygger väderskyddat, som det heter, säger byggnadsingenjör Niklas Holmqvist på Hultsfreds kommun.

Han ser en rad fördelar med att "tälta in" bygget. Inte minst att risken minskar markant för framtida fuktskador.

Artikelbild

| Niklas Holmqvist lättar på tältduken och berättar om bygget som tagit form därinnanför. Ett 80 kvadratmeter stort hus som ska bli ambulanspersonalens nya lokaler.

– Allt byggmaterial är torrt och fint, säger han. Det är ingen risk att vi bygger in fuktskador som kanske visar sig om några år.

Dessutom betyder det ett lyft för byggjobbarnas arbetsmiljö och säkerhet när de jobbar uppe på taket. Inte minst så här års, med snö och kyla i bland, regn och rusk i bland.

Nu är dock byggnationen inne på slutspurten. På torsdag är det dags för slutbesiktning och sedan ska landstinget flytta in sin verksamhet.

– Det blir ett stort lyft för ambulanspersonalens arbetsmiljö, säger Niklas Holmqvist, de här lokalerna är moderna och funktionella enligt alla dagens krav.

Artikelbild

| Arbetet me utbyggnaden går nu in på slutspurten. På torsdag är det dags för slutbesiktning.

Totalt är bygget på brandstationens tak cirka 80 kvadratmeter, och innehåller två övernattningsrum, två omklädningsrum och två duschar (herr och dam).

Niklas Holmqvist visar runt på byggplatsen, tar oss med in och berättar.

– Det är kommunen som bygger de här lokalerna och hyr ut dem till landstinget. Vi har tecknat ett 15-årigt hyreskontrakt, säger han.

Han berättar också att väggarna till sovrummen är väl ljudisolerade. Det ska borga för att ambulanspersonalen får bra sömn mellan körningarna.

Totalt mäter det "lilla huset på taket" 15 gånger fem meter, eller om man så vill 80 kvadratmeter. Kostnaden för bygget ligger på i runda tal 2,5 miljoner kronor, som kommunen står för, men räknar med att få tillbaka i form av hyra från landstinget. Eller Region Kalmar som det heter sedan årsskiftet.

När väl tältet är borta kommer det inte att märkas speciellt mycket av att brandstationen fått en tillbyggnad på taket.

– Hela ytterfasaden har samma plattor som den övriga brandstationen kläddes med vid utbyggnaden för tio år sedan, säger Niklas Holmqvist. Den kommer att smälta in väl.

Samtidigt som utbyggnaden blir klar, kommer man också att se över papptaket på brandstationen.

– Taket har ett antal år på nacken vid det här laget och en översyn behövs verkligen, säger Niklas Holmqvist.