Vägarbetet får deras tålamod att tryta

Tålamodet tryter hos de boende utmed Hagadalsgatan. De börjar tröttna på att tvingas klättra över staket för att ta sig hem.

"Vi förutsatte att det skulle bli stökigt och bökigt, men inte så länge", säger Nina Kedemar och Eva Sjärkek Lemon, med anledning av att Hagadalsgatan grävts upp för ledningsbyte.

"Vi förutsatte att det skulle bli stökigt och bökigt, men inte så länge", säger Nina Kedemar och Eva Sjärkek Lemon, med anledning av att Hagadalsgatan grävts upp för ledningsbyte.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-02-13 06:00

– Familjen Prenku i huset bredvid har det inte lätt, de har tvingats sätta upp en stege för att de minsta barnen ska ta sig över, säger Eva Stjärnek Lemon. De har även fått lov att ha sin barnvagn i vår växtbod, för att slippa lyfta den över staketet fram och tillbaka.

Hon har också sett hur de äldre, nyinflyttade grannarna tvingats bära sina flyttkartonger långt och över sitt staket, soptunnorna har inte tömts som planerat och det finns en rädsla för hur utryckningsfordon ska ta sig fram.

– Jag och min man tillhör de lyckligt lottade, vi bor på en hörntomt och tar oss ut via Fridhemsgatan, säger Eva Stjärnek Lemon. Så vi försöker hjälpa till så mycket vi kan, för att underlätta för grannarna.

Bland annat för fembarnsfamiljen Prenku, som måste klättra över staketet och gå över grannträdgården för att ta sig någonstans.

Frun i huset, Shqipe Prenku, vittnar om svårigheter när de varit och handlat och tvingas bära alla kassar från parkeringen vid Sämjan, där de måste ställa bilen eftersom både portar och garageinfarter är avstängda sedan en månad tillbaka.

– Det är jobbigt, säger hon. Vi hade aldrig trott att det skulle bli så länge.

Arbetet, med att byta hela ledningsnätet i gatan, påbörjades den 15 januari. Bristen på information och tidsplan får Eva Stjärnek Lemon och grannen Nina Kedemar att reagera kraftfullt. 

De har inte hört något sedan de brevledes den 15 september informerades om det planerade arbetet.

– Vi förstår att det måste vara stängt av säkerhetsskäl, de gräver ju flera meter djupt direkt utanför våra staket, och vi förutsatta att det skulle bli bökigt och stökigt, men inte så länge, säger Nina Kedemar. 

– Vi vill inte verka otacksamma, det är förstås bra att arbetet utförs, tillägger Eva. Men vi hade trott att det skulle ske i etapper, att vägen skulle grävas upp en bit i taget och återställas. Nu har det gått en månad och vi kan fortfarande inte använda vägen utanför oss.

Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK, vädjar till de boende att ha tålamod.

– Av säkerhetsskäl har vi valt att hellre stänga av för mycket än för lite, det är ju djupa hål som grävs. Arbetet sker etappvis, men vi inväntar svar på de vattenprov som tagits, sedan fylls vägen igen efter hand som arbetet flyttas framåt.

När beräknas arbetet vara klart?

– Förhoppningsvis i maj. Vi räknar med att kunna ge mer information denna eller nästa vecka.

Familjen Prenku, med bland annat mamma Shqipe och döttrarna Leonita och Eda tvingas klättra över staketet för att ta sig hem. "Vi hade aldrig trott att det skulle bli så länge",  säger Shqipe.
Familjen Prenku, med bland annat mamma Shqipe och döttrarna Leonita och Eda tvingas klättra över staketet för att ta sig hem. "Vi hade aldrig trott att det skulle bli så länge", säger Shqipe.
Karta: Hagadalsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!