"Vaktmästaren får väl stå och räkna alla"

Alla allmänna sammankomster med över 50 personer förbjuds från och med söndag. Så lyder regeringens nya beslut. För kyrkan innebär det helt nya utmaningar.

"Det blir ju väldigt knepigt. Vi vill ha folk till kyrkan – men samtidigt måste vi följa besluten, och vi vill ju inte att någon ska bli sjuk", säger Helén Elfving, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby pastorat.

"Det blir ju väldigt knepigt. Vi vill ha folk till kyrkan – men samtidigt måste vi följa besluten, och vi vill ju inte att någon ska bli sjuk", säger Helén Elfving, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby pastorat.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-03-27 18:30

På fredagseftermiddagen kom beskedet att regeringen förbjuder alla allmänna sammankomster med över 50 deltagare.

Helén Elfving, vikarierande kyrkoherde vid Vimmerby Pastorat, tycker att det nya beslutet är tufft – men upplever det inte som en blixt från klar himmel.

– Det är ju väldigt hårda bud, säger hon och fortsätter:

– Fast ändå ganska väntat. Många har redan skjutit på sina dop och bröllop, så man har nog förberett sig på att det kunde bli så här.

Rent konkret tror Helén Elfving att förbudet mest kommer att påverka begravningar och gudstjänster.

– Det blir ju vi präster och begravningsbyråerna som får informera folk om vad som gäller.

– Gudstjänsterna är lite svårare, där har det redan kommit så många begränsningar. Men vi får försöka nå ut via annonser och på vår hemsida – och vaktmästaren får väl stå och räkna alla som kommer hit, så vi inte blir för många inne i kyrkan.

Mikael Eriksson, kyrkoherde i Aspelands pastorat, har redan tänkt till kring beslutet.

– De som håller i söndagens gudstjänster är informerade om att inte ta emot fler än 50 personer. Sedan stängs dörren. Vi håller på att titta på andra lösningar när det gäller främst begravningar, vi måste hitta nya sätt att vara kyrka på, säger han.

Det nya förbudet kommer att träda i kraft redan på söndag, 29 mars, och gäller tills vidare.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter – eller i värsta fall fängelse – i upp till sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!